Kategorier
Sydamerika

Visum Costa Rica

Som svensk medborgare behöver du inte ha visum till Costa Rica. Du behöver ha med dig ett pass giltigt längre än 30 dagar från inresedatum. Du får då stanna upp till 30 dagar. Det går att på plats förlänga detta till 90 dagar.

Costa Ricas tulltjänstemän är kända för att vara petiga. För att undvika problem vid inresan rekommenderas att du har med dig dina returbiljetter så att du kan visa upp när du ska lämna landet. Se också till att ditt pass är i perfekt skick, helt oskadat. Om ditt pass är slitet och skadat kan tulltjänstemännen bli besvärliga.

Om visum:

Behövs det?

Hur ansöker man om visum till Costa Rica?

Om du ska arbeta eller studera i Costa Rica behöver du ha visum. Det ansöker du om på plats i landet. Ambassader utanför landet får ofta inte utfärda visum. Om du ska studera i Costa Rica reser du alltså dit utan visum och ansöker på plats. Det samma gäller om du ska arbeta där. För att få arbetsvisum i Costa Rica krävs att du har en kvalificerad anställning på ett företag. Med kvalificerad anställning menas att du har en viss utbildning eller en hög position inom företaget. Vem som helst kan inte få arbetsvisum i Costa Rica.

Hur länge kan man stanna?

Om du reser till landet utan visum får du automatiskt stanna upp till 30 dagar. Detta kan förlängas på plats till 90.  Det går även att förlänga sin vistelse ytterligare genom att åka in och ut ur landet. Då förnyas din period.

Särskilda inresekrav

Om du planerar att resa till Costa Rica från något av följande länder måste du ha med dig ett bevis på att du är vaccinerad mot gula febern:

  • Bolivia
  • Brasilien
  • Colombia
  • Ecuador
  • Peru
  • Venezuela
  • Alla afrikanska länder söder om Sahara.

Länk till Sveriges ambassad i Costa Rica:

Sverige har ingen ambassad i Costa Rica. Istället är det ambassaden i Guatemala som ansvarar för landet: http://www.swedenabroad.com/Start____23785.aspx

Länk till landets ambassad i Sverige:

Costa Rica har ingen ambassad i Sverige. Istället är det Costa Ricas ambassad i Oslo man får vända sig till: http://www.costarica.no/

Andra nationaliteter

Som svensk medborgare får du alltså som turist resa till Costa Rica utan visum.  Det samma gäller för de flesta europeiska länder. Medborgare från Irland, Island och flera länder utanför EU behöver inte heller ha visum men får bara stanna i 30 dagar. Från vissa länder, bland annat Slovenien, Malta, Litauen och flera sydamerikanska och afrikanska länder krävs dock visum.