Kategorier
Sydamerika

Visum Brasilien

Är man svensk medborgare med ett svenskt pass behöver man inget visum till Brasilien om man åker som turist. Man får stanna i Brasilien upp till 90 dagar utan visum. Vill man stanna i ytterligare 90 dagar går det att förlänga på plats.

Vid inträde till Brasilien behöver du som turist ha med dig:

  • Svenskt pass som är giltigt minst 180 dagar till.
  • Returbiljetten
  • Bevis på hotellbokningar och/eller bevis på att du har tillräckligt med finansiella medel för att överleva under din vistelse i landet. Till exempel resecheckar eller kreditkort.

Som turist i Brasilien får du även delta i sportevenemang, gå på konferens och mässor. Det viktiga är dock att du inte får betalt för att göra det. Du får inte arbeta i landet. Om du vill arbeta i Brasilien behöver du ha ett visum för det.

Arbetsvisum i Brasilien

För att få arbeta i Brasilien krävs ett arbetsvisum. Arbetsvisum utfärdas av Brasilianska ambassaden i Stockholm. Du kan endast få arbetsvisum i Brasilien om du har vissa typer av jobb. Bland annat anställd av brasilianska staten, tekniska yrken Brasilien anser sig behöva, som sjöman på båtar som trafikerar Brasilien, som praktikant på ett företag, som lärare i utländska språk mfl. För att se om ditt yrke ger dig rätt till arbetsvisum behöver du kontakta brasilianska ambassaden.

När du ansöker om arbetsvisum behöver du följande:

  • Pass giltigt minst sex månader
  • Ifylld blankett
  • Ett färgfoto som uppfyller passkraven
  • Fläckfritt utdrag från polisens belastningsregister för utlandsändamål.
  • Personbevis, på engelska, i original, underskriven av skatteverket.

När du väl fått ditt arbetsvisum och åkt till Brasilien måste du registrera dig hos polisen där. Då behöver du ha med dig samtliga dokument en gång till.

Länk till Sveriges ambassad i Brasilien:

http://www.swedenabroad.com/Start____11277.aspx

Länk till landets ambassad i Sverige:

http://www.brazilianembassy.se/english/defaultV2.asp

Hur är det för andra länder

Sverige har ett bra samarbete med Brasilien. Den förste svensken att besöka Brasilien, Daniel Solander, en av Carl von Linnés lärjungar, besökte landet redan 1768. Sen dess har förbindelserna mellan Sverige och Brasilien varit goda. Svenska företag, bland annat Ericsson, har investerat stort i landet. Brasilien var också en av Sveriges viktigaste handelspartners under andra världskriget, då resten av världen i princip var stängd för handel. De goda relationerna med Brasilien har gjort att Svenskar inte behöver ha visum för att resa till Brasilien.

Det samma gäller för medborgare från de flesta sydamerikanska och europeiska länderna. Kommer du från ett nordiskt land behöver du alltså inte ha visum.

Det finns dock undantag. Medborgare från Cypern, Estland, Lettland, Litauen, Tjeckien, Slovakien och Malta behöver ha visum för att resa till Brasilien.