Kategorier
Afrika

Visum Egypten

För att resa till Egypten behöver du som svensk medborgare ha visum. Ett egyptiskt visum kan du få på Egyptiska ambassaden i Stockholm innan resan eller på flygplatsen när du anländer.

Egyptiskt Visum vid Charterresa

Om du reser med charterresa till Egypten ingår ofta avgiften för visum i biljettpriset. Du får en blankett att fylla i på planet och en stämpel i passet när du kommer fram.

Egyptiskt visum till vissa orter

Om du ska resa direkt till någon av följande turistorter behöver du inte ha visum. Du får stanna i två veckor på orten utan visum.

  • Sharm El Sheikh
  • Dahab
  • Nuweiba
  • Taba

Hur ansöker man?

Om du vill att din ankomst till Egypten ska gå smidigare kan det vara bra att fixa Egyptiskt visum redan innan du åker. Det gör du på Egyptiska ambassaden i Stockholm.  Det du behöver ha med dig är:

  • En ifylld ansökningsblankett. Målsmans underskrift krävs för minderåriga.
  • Foto som uppfyller kraven på passfoto
  • Pass giltigt sex månader efter att visumet gått ut.
  • Ett förfrankerat rekommenderat kuvert adresserat till dig
  • Avgiften på 120 kronor.

Att få visum brukar ta minst en vecka så se till att vara ute i god tid.

Hur länge kan man stanna?

På ett turistvisum kan du stanna upp till fyra veckor. Du kan förlänga det på plats. Förlänger ditt visum gör du antingen i turistorten Hurghada eller i Kairo. Passmyndigheten i Kairo ligger i myndighetsbyggnaden Mogamma. Fråga en egyptier och dom vet hur du ska ta dig dit.

Arbetsvisum i Egypten

Med turistvisum får du inte arbeta i Egypten. För att få arbeta i Egypten behövs ett arbetsvisum. Din arbetsgivare måste ansöka om det åt dig.

Länk till Sveriges ambassad i Egypten:

http://www.swedenabroad.com/Page____80128.aspx

Länk till Egyptens ambassad i Sverige:

http://www.egyptembassy.se/

Dubbla medborgarskap

Om du har både svenskt och egyptiskt medborgarskap och väljer att resa in i Egypten med ditt egyptiska pass kommer du av de lokala myndigheterna att betraktas som en egyptisk medborgare. Dina möjligheter att få hjälp av svenska myndigheter på plats kommer då att vara begränsad.

Inresa via Israel

På grund av den speciella situationen i mellanöstern gäller särskilda regler för personer som reser via Israel. Det går att resa in i Egypten via Israel. Ens vistelse blir då begränsad till två veckor och söder om Sinai. Det går alltså inte att resa upp till Kairo. Om ni planerar en längre resa i Egypten behöver ni först besöka Egyptiska konsulatet i Eilat innan ni reser.

Fyra veckor, går att förlänga på plats.

Mogamma Passmyndigheten i Kairo, förlänger man visumet. Finns även ett kontor i Hurghada.