Kategorier
Sydamerika

Visum Peru

Som svensk medborgare behöver du inte ha ett visum till Peru. Du får vistas i landet i upp till 90 dagar med hjälp av ditt pass. Det samma gäller alla medborgare i EU.

Om du vill stanna längre som turist

Om du vill stanna längre än 90 dagar måste du antingen söka om visum innan du reser dit eller på plats ansöka om att förlänga din vistelse.  Ansöker om längre visum innan gör du på Perus ambassad i Stockholm.

Ansöker om förlängning på plats gör du på något immigrationskontor. På plats i Peru kan du förlänga vistelsen tre gånger och 30 dagar varje gång. Den totala tiden du kan stanna som turist utan visum i Peru är alltså 180 dagar.

Andra visum till Peru

Du får vistas i Peru utan visum som turist. Om du vill göra affärer, arbeta på ett peruanskt bolag eller jobba som journalist måste du ha visum.

Affärsvisum till Peru

Om du tänkt göra affärer i Peru måste du ha ett affärsvisum. När du ansöker om affärsvisum behöver du ha följande:

  • Två kopior på ifyllt och undertecknad ansökningsblankett
  • Två passfoton i färg
  • Ett pass giltigt minst 6 månader efter inresedatum.
  • Bevis på returbiljett
  • Bevis på att du har minst 1200 pund på banken (ca 14 000 kr).
  • Ett brev från din arbetsgivare som beskriver vem du är.

Arbetsvisum till Peru

Om du tänkt arbeta i landet måste du ha ett arbetsvisum till Peru. Arbetsvisumet kan du inte söka själv. Det måste sökas av din arbetsgivare i Peru. När Perus immigrationsmyndighet har godkänt visumansökan kan du få ett arbetsvisum som gäller i ett år. Därefter måste det förlängas.

Om du har åkt till landet som turist kan du inte få arbetsvisum på plats. De peruanska myndigheterna skickar alla papper till konsulatet i Sverige där du sedan måste hämta dem. Om du sökt jobb på en turistresa måste du alltså åka en sväng förbi Sverige innan du kan börja arbeta.

Journalistvisum till Peru

Processen för att få journalistvisum till Peru kan vara omfattande. Du bör kontakta konsulatet i Stockholm för att få hjälp: consulado@peruembassy.se

Ha alltid passet med dig

Peru är ett land som länge hade problem med terrorism. Gerillagruppen Sendero Luminoso (”Upplysta Vägen”) gjorde ofta sprängattentat i landet. Idag är gerillagruppen nästan helt utrotad och risken för terrordåd är litet. Dock är det fortfarande vanligt med passkontroller i landet. På bland annat  hotell, tåg och bussar är det vanligt att dom kollar passet. Se därför till att alltid ha ditt pass med dig.

Länk till Sveriges ambassad i Peru:

http://www.swedenabroad.com/Page____42279.aspx

Länk till Perus ambassad i Sverige:

http://www.peruembassy.se