Kategorier
Afrika

Visum Ghana

Som svensk medborgare måste du ha visum när du besöker Ghana. Det ansöker du om via Ghanas ambassad i Danmark. Ett visum till Ghana räcker i 30 dagar.

Du behöver ha med dig ett intyg på vaccination mot gula febern. Annars finns det risk för att du blir nekad inträde.

Om du vill stanna längre i landet måste du förlänga visumet på plats.

Att vistas i landet längre än visumet tillåter är ett alvarligt brott i Ghana. Du kan få böter och i värsta fall fängelse. Eftersom fängelser i Ghana inte är särskilt trevliga rekommenderas starkt att du inte tänjer på gränserna för landets gästfrihet.

Hur ansöker man?

Du ansöker om visum till Ghana i förväg via Ghanas ambassad i Köpenhamn.

Hur länge kan man stanna?

Du får stanna 30 dagar på ett turistvisum. Det kan även gå att förlänga på plats.

Vad gör man om man vill stanna längre?

Om du vill stanna längre än 30 dagar i Ghana behöver du förlänga ditt visum på plats. Det gör du enklast på The Immigration Office i Accra. Där fyller du i en blankett och lämnar det tillsammans med ditt pass och passfoton. Sen hämtar du det några dagar senare. Även om de ibland kan vara snabba måste du räkna med att det kan ta upp emot fem dagar att få visumet färdigt. Ett tips kan därför vara att planera en veckas vistelse i Accra i slutet av dina 30 dagar. Ytterligare ett tips är att ta med sig bra passfoton. När du ansöker om förlängning måste du lämna in ett passfoto vilket kan vara svårt att ordna i Ghana. Butiker som tar godkända passfoton är tyvärr inte vanliga.

Länk till svenska konsulatet i Accra

http://www.swedenabroad.com/Consulates____32650.aspx

Länk till Ghanas ambassad i Sverige:

Ghana har ingen ambassad i Sverige. Istället hänvisas alla frågor till Ghanas ambassad i Danmark: http://www.ghanaembassy.dk/