Kategorier
Asien

Visum Japan

Som svensk medborgare behöver du inte ha japanskt visum för vistelser kortare än 90 dagar. Det räcker med att du har ett pass som är giltigt minst sex månader till från inresedatumet.

Om du vill stanna längre än tre månader i Japan behöver du skaffa ett visum.

Om visum:

Japan har många olika visum för dig som vill stanna längre än tre månader. Vilket visum du ska ha är helt beroende på vad du ska göra i Japan.

Olika typer av japanskt visum vid längre vistelse

Japanska visum för längre vistelse är indelade i främst tre kategorier

Anställning eller arbetsvisum

För dig som ska arbeta i Japan. Här finns en mängd olika visum och vilket du ska ha är beroende på vilken typ av jobb du tänkt arbeta med. Ett visum som ger dig rätt att verka inom en viss yrke ger dig inte rätt att arbeta inom ett annat. Om du till exempel har ett ingenjörsvisum (Engineer) får du inte arbeta som lärare. För att jobba som lärare behöver du ett lärarvisum (Instructor). De olika visumen ger dig också olika lång rätt att stanna i landet. Kortast är underhållningsvisat (Entertainer) som har en maxgräns på ett år.

Generella visas

Kategorin innehåller olika visum för dig som ska delta i kulturella evenemang, jobba som trainee eller studera i Japan. Det finns även ett visum för dig som åker till landet med din make/maka som har fått någon annan typ av visum.

Visum för familj till Japan

Make/maka och barn till japaner har inte automatisk rätt att flytta till landet. De måste också ansöka om visum.

Hur ansöker man?

För att ansöka om japanskt visum måste du först ha någon i Japan som går i god för dig. Det kan vara universitetet du ska studera på, företaget du ska arbeta på eller en familjemedlem.  Personen eller företaget kallas för din ”sponsor”. Innan du kan ansöka om visum måste du bevisa att du har en sponsor genom att ansöka om ett behörighetsintyg (”Certificate of Eligibility”) http://www.se.emb-japan.go.jp/visa_coe.htm

När du fått ditt behörighetsintyg kan du ansöka om visum. Du behöver då:

  • Pass
  • Ifylld ansökan
  • Nytaget passfoto, max sex månader gammalt.
  • Dokumenten som krävs för typen av visa du ansöker om.

Hur länge kan man stanna?

Du kan stanna i Japan utan visum upp till tre månader. Längre än så måste du skaffa visum. Beroende på vilken typ av visum du har kan du stanna upp till tre år.

Länk till Sveriges ambassad i Japan:

http://www.swedenabroad.com/Start____4081.aspx

Länk till Japans ambassad i Sverige:

http://www.se.emb-japan.go.jp/

Speciella regler för Japan

Även om du inte behöver ett visum för att besöka Japan är det inte öppna dörrar på flygplatsen. Japan har precis börjat med ett system där de tar fingeravtryck och foton på alla utlänningar som reser in i landet.