Resmål

De senaste länderna

Visum Laos

Som svensk medborgare behöver du ha visum till Laos för att få resa in i landet.

Hur ansöker man?

Du kan antingen ordna visum innan din resa via någon av Laos ambassader i världen eller göra det på plats när du anländer.

Ansöka innan

Om du vill ha ditt visum till Laos färdigt innan din avresa måste du besöka någon av landets ambassader. Lyckligtvis har Laos en ambassad i Stockholm.

För att ansöka om visum behöver du lämna in:

  • En ifylld och underskriven ansökningsblankett som går att ladda ner från ambassadens hemsida.
  • Två passfoton
  • Ett giltigt pass
  • Visumavgiften, för närvarande på 300 kronor. Kontanter gäller. De tar inte emot kort eller check.
  • Förfrankerat kuvert adresserat till dig (om du söker via post)

Om du ska söka någon annan typ av visum än turistvisum, till exempel affärsvisum, behöer du även bifoga ett brev där syftet med din resa tydligt framgår. Brevet ska också en inbjudan från den du ska besöka i landet. Obs, det här gäller enbart om du inte ska tänkt turista.

Innan du skickar in din ansökan via post kan det vara en bra idé att ringa ambassaden. Deras telefonnummer är: +46 (0)8 618 2010.

Handläggningstiden brukar vara lite mindre än en vecka.

Ambassader i Asien

Om du är på plats nere i Asien har Laos även ambassader i bland annat:

  • Bangkok
  • Vientianne
  • Phnom Penh
  • Hanoi

Ansöka på plats

Det går att ansöka om visum vid några av gränsövergångarna till Laos. Om du gör det kan du dock bara få visum i upp till 15 dagar. De gränsövergångar man kan söka om visum vid är (för närvarande):

Flygplatser

  • Wattaway International Airport i Vientiane
  • Luang Prabang International Airport
  • Pakse International Airport i Champasack
  • Mittaphab Bridge – Nongkhai
  • Houaixay – Xiangkong
  • Thakhek – Nakhonphanome
  • Savannakhet – Moukdahan
  • Vangtao – Xongmek
  • Namphao – Caucheo
  • Ban Densavanh – Laobao
  • Naophao – Jalor
  • Namkan – Namcan
  • Boten – Bohan

Gränsen till Thailand

Gränsen till Vietnam

Gränsen till Kina

När det gäller Laos rekommenderar vi att du ansöker om visum innan du reser. På plats kan du max få 15 dagar samt det kan vara svårt att hitta visumstationerna på flygplatserna.

Om du vill stanna längre

De går att förlänga din vistelse med 15 dagar. Då ansöker du om det vid ett immigrationskontor på plats i Laos.

Kom ihåg att ansöka om förlängning av ditt visum innan ditt nuvarande visum går ut. Om du missar att göra det blir du bötfälld 5 USD för varje dag du varit i landet olovligen.

Länk till Sveriges ambassad i Bangkok:

Sverige har inte någon ambassad i Laos, istället får man vända sig till ambassaden i Bangkok. Mer information finns på Bangkokambassadens hemsida: http://www.swedenabroad.com/Page____75662.aspx

Länk till Laos ambassad i Sverige:

http://www.laoembassy.se/

Comments are closed.