Visum Peru

Som svensk medborgare behöver du inte ha ett visum till Peru. Du får vistas i landet i upp till 90 dagar med hjälp av ditt pass. Det samma gäller alla medborgare i EU.

Om du vill stanna längre som turist

Om du vill stanna längre än 90 dagar måste du antingen söka om visum innan du reser dit eller på plats ansöka om att förlänga din vistelse.  Ansöker om längre visum innan gör du på Perus ambassad i Stockholm.

Ansöker om förlängning på plats gör du på något immigrationskontor. På plats i Peru kan du förlänga vistelsen tre gånger och 30 dagar varje gång. Den totala tiden du kan stanna som turist utan visum i Peru är alltså 180 dagar.

Andra visum till Peru

Du får vistas i Peru utan visum som turist. Om du vill göra affärer, arbeta på ett peruanskt bolag eller jobba som journalist måste du ha visum.

Affärsvisum till Peru

Om du tänkt göra affärer i Peru måste du ha ett affärsvisum. När du ansöker om affärsvisum behöver du ha följande:

  • Två kopior på ifyllt och undertecknad ansökningsblankett
  • Två passfoton i färg
  • Ett pass giltigt minst 6 månader efter inresedatum.
  • Bevis på returbiljett
  • Bevis på att du har minst 1200 pund på banken (ca 14 000 kr).
  • Ett brev från din arbetsgivare som beskriver vem du är.

Arbetsvisum till Peru

Om du tänkt arbeta i landet måste du ha ett arbetsvisum till Peru. Arbetsvisumet kan du inte söka själv. Det måste sökas av din arbetsgivare i Peru. När Perus immigrationsmyndighet har godkänt visumansökan kan du få ett arbetsvisum som gäller i ett år. Därefter måste det förlängas.

Om du har åkt till landet som turist kan du inte få arbetsvisum på plats. De peruanska myndigheterna skickar alla papper till konsulatet i Sverige där du sedan måste hämta dem. Om du sökt jobb på en turistresa måste du alltså åka en sväng förbi Sverige innan du kan börja arbeta.

Journalistvisum till Peru

Processen för att få journalistvisum till Peru kan vara omfattande. Du bör kontakta konsulatet i Stockholm för att få hjälp: consulado@peruembassy.se

Ha alltid passet med dig

Peru är ett land som länge hade problem med terrorism. Gerillagruppen Sendero Luminoso (”Upplysta Vägen”) gjorde ofta sprängattentat i landet. Idag är gerillagruppen nästan helt utrotad och risken för terrordåd är litet. Dock är det fortfarande vanligt med passkontroller i landet. På bland annat  hotell, tåg och bussar är det vanligt att dom kollar passet. Se därför till att alltid ha ditt pass med dig.

Länk till Sveriges ambassad i Peru:

http://www.swedenabroad.com/Page____42279.aspx

Länk till Perus ambassad i Sverige:

http://www.peruembassy.se

Visum Singapore

Som svensk medborgare behöver du inte visum för att besöka Singapore. Du får vid ankomst automatiskt stanna i 90 dagar för att turista eller göra affärer.

Om du vill stanna längre än 90 dagar

Om du vill stanna längre än 90 dagar i Singapore måste du ansöka om att få förlänga din vistelse.

Singapore accepterar två skäl för att ge dig förlängt.

  • Om du vill stanna längre för att besöka en vän
  • Om du måste stanna längre på grund av medicinska orsaker

I båda fallen måste du ha en sponsor från Singapore, någon med Singaporiskt medborgarskap eller permanent uppehållstillstånd som går i god för dig.

Du ansöker om förlängning av din vistelse hos Singapores Immigration & Checkpoints Authority: http://www.ica.gov.sg/index.aspx

Om du stannar för länge

Att stanna längre än tillåtet i Singapore, t.ex. längre än 90 dagar utan att ha ansökt om förlängd vistelse, är inte tillåtet. Singapore ser allvarligt på sådana förseelser, du kan få böter, bli satt i häkte och permanent utvisad ur landet. Om du vill stanna längre än 90 dagar, se till att förlänga i tid.

Visum till Singapore för längre vistelser

Singapore erbjuder många olika typer av visum för dig som vill stanna längre i landet. De har studentvisum, affärsvisum, anhörighetsvisum och till och med ett speciellt visum för den kvinna som vill åka till Singapore enbart för att föda sitt barn.

De har även ett entreprenörsvisum som riktar sig till dig som vill åka till Singapore för att leta efter affärsmöjligheter.

Det gemensamma för alla dessa olika visum är att du behöver ha en Singaporisk sponsor för varje. Du måste alltså känna någon på plats, som antingen är medborgare eller redan har uppehållstillstånd, som kan gå i god för dig.

Mer information om de olika visumen och hur du ansöker dem finns på Singapores Immigration & Checkpoints Authorities hemsida: http://www.ica.gov.sg/index.aspx

Länk till Sveriges ambassad i Singapore:

http://www.swedenabroad.com/Start____7410.aspx

Singapores konsulat i Sverige

Singapores konsulat i Sverige har ingen hemsida. Deras kontaktuppgifter är:

Singapore Generalkonsulat
Storgatan 42
114 55 Stockholm
Sverige

Telefon: +46 (0)8 660 01 35

Visum Syrien

Om visum:

Som svensk medborgare måste du ha visum för att få resa in i Syrien. Om du har medborgarskap i både Sverige och i ett arabland kan du få visum vid gränsen. Du måste dock ha med dokument som styrker ditt medborgarskap i arablandet.

Om du är svensk medborgare enbart måste du skaffa visum till Syrien via ambassaden i Stockholm. Du kan göra det personligen på plats eller via post.

Hur ansöker man?

Skicka följande till Syriens ambassad:

  • Ifylld ansökningsblankett, som du finner här http://www.syrianembassy.se/Engelska/index.htm
  • Ett passfoto
  • Ditt pass, som måste ha giltighetstid längre än sex månader
  • Ett förfrankerat kuvert adresserat till dig
  • Avgiften i kontanter, för närvarande på 200 kronor.

Ansökan ska skickas till:

Syrian Embassy
Box 4
182 11 Danderyd
Sweden

Medborgare från andra skandinaviska länder

Syrien har ingen ambassad i Finland, Norge eller Danmark. Som medborgare i de länderna kan du söka visum antingen via ambassaden i Stockholm eller vid gränsen till Syrien.

Hur länge kan man stanna?

Med ett visum till Syrien kan du stanna i två veckor. Om du vill stanna längre måste du ansöka om det på plats hos immigrationsmyndigheten.

Länk till Sveriges ambassad i Syrien:

http://www.swedenabroad.com/Start____37117.aspx

Länk till Syriens ambassad i Sverige:

http://www.syrianembassy.se/

Visum Taiwan

Som svensk medborgare behöver du inte ha visum för att få resa till Taiwan.

Du får stanna i 90 dagar enbart med hjälp av ditt pass. Det gäller dock att:

  • Passet är giltigt längre än sex månader räknat från inresedatum
  • Du kan vid inresa visa upp flygbiljetter ut ur landet

Om du vill stanna längre än så i Taiwan behöver du ordna visum innan resan. Det gör du på någon av Taiwans ambassader i världen. En ambassad finns i Stockholm.

Hur ansöker man?

Ansöker om visum gör du på Taiwans ambassad i Stockholm, Taipei mission.

Du behöver fylla i en blankett och lämna in ditt pass tillsammans med ett passfoto.

Kontakta Taiwans ambassad så hjälper de dig. http://www.taiwanembassy.org/SE/

Förlänga sitt visum till Taiwan på plats

Om du åkt till Taiwan utan visum så är det oftast inte möjligt att förlänga sin vistelse ytterligare. En förlängning av ett besöksvisum är inte en formalitet som alla får automatiskt. Du måste lämna in en ansökan och ha giltiga skäl. Precis som om du från början sökt visum för att vara längre i landet. Vill du ansöka om förlängning får du kontakta immigrationsmyndigheten.

http://www.immigration.gov.tw//immig_eng/aspcode/main4.asp

Arbetsvisum till Taiwan

Det är fullt möjligt att få arbetsvisum till Taiwan. Du måste dock ansöka om det innan du kommer till landet. Taiwan är väldigt noga med att plocka ut de bästa ansökningarna. Du får snabbare ett visum om du uppfyller något av följande krav:

  • Har en utbildning inom något bristyrke
  • Är specialist inom något område som Taiwan behöver
  • Är professor eller doktor inom något område Taiwan behöver
  • Är ledare för ett företag som investerat stora pengar i Taiwan
  • Är idrottsman och kommit topp-tre i en OS-tävling eller etta i Asian Games.
  • Har kommit etta i en internationell tävling av något slag

På Taiwans immigrationsverks hemsida finns den fullständiga listan tillsammans med en förteckning över vilka områden de är intresserade av: http://www.immigration.gov.tw/immig_eng/aspcode/showappinfor.asp?id=19

Länk till Sveriges ambassad i det landet:

Sverige har inte erkänt Taiwan som ett eget land. Taiwans ambassad i Sverige är alltså rent tekniskt inte en ambassad utan ett ”intressekontor”. Därför omnäms det som ”Taipei mission” istället för ”Taiwans ambassad”.

Av samma anledning har inte Sverige någon ambassad i Taiwan.

Länk till Taiwans ambassad i Sverige:

http://www.taiwanembassy.org/SE

Visum Tanzania

Som svensk medborgare behöver du ha visum till Tanzania för att få resa in i landet.

Ett visum till Tanzania gäller även till ögruppen Zanzibar.

Hur ansöker man?

Du kan ansöka om visum när du anländer till Tanzania eller i förväg via Tanzanias ambassad i Stockholm.

Ansöka om visum till Tanzania i förväg

Om du ska ansöka om visum till Tanzania innan du reser dit gör du det via Tanzanias ambassad i Stockholm. De du behöver skicka till dem är:

  • Ditt pass, giltigt minst sex månader efter hemresedatum från Tanzania
  • Ifylld blankett, som du hittar på Tanzanias ambassads hemsida
  • Ett nytaget passfoto
  • Kopia på utförd betalning. Du måste sätta in pengar på deras kontonummer eller plusgironummer. Avgiften är för närvarande på 500 kronor. Alternativt tar du med dig kontanter till ambassaden, de tar inte emot kort eller check.
  • Förfrankerat returkuvert adresserat till dig

Mer information och blanketter hittar du på Tanzanias ambassads hemsida: http://www.tanemb.se//index.php?option=com_content&task=view&id=22&Itemid=41#visaapplication

Om du söker annan typ av visum än turistvisum, till exempel affärsvisum eller studentvisum, måste du dessutom bifoga handlingar som krävs för att få ett sådant visum. Ofta ett brev från din handelspartner i Tanzania eller intyg från skolan du ska läsa på.

Visat gäller sedan i tre månader. Handläggningstiden är ungefär tre dagar.

Ansöka om visum till Tanzania på plats

Du kan ansöka om visum när du anländer till Tanzania. Det går att göra vid:

  • Kilimanjaro International Airport, Arusha/Kilimanjaro
  • Julius Nyerere International Airport, Dar es Salaam
  • Zanzibar International Airport, Zanzibar
  • Gränsövergången mellan Kenya och Tanzania i Namanga

På plats kostar ett visum till Tanzania 50 USD.

Hur länge kan man stanna?

Med ett turistvisum till Tanzania kan du stanna i upp till tre månader.

Länk till Sveriges ambassad i Tanzania:

http://www.swedenabroad.com/Start____10723.aspx

Länk till Tanzanias ambassad i Sverige:

http://www.tanemb.se/

Visum Turkiet

Alla Visum kan inte svara på frågor om visum till Turkiet. Var vänlig vänd er till Turkiets ambassad.

Som svensk medborgare behöver du inte ha visum till Turkiet. Du får resa dit som turist utan att behöva tänka på den saken.

Vid inresa måste du dock ha ett pass som är giltigt mer än sex månader efter ankomstdatumet till Turkiet.

Med ett svenskt pass får du stanna i 90 dagar i Turkiet som turist. Om du vill stanna längre än så behöver du söka visum.

Om du skulle missa att förlänga ditt visum på det sättet och stannar för länge i landet kan du få dryga böter. Böternas storlek är baserade på hur länge du varit i landet olovligen.

Visum till Turkiet längre än 90 dagar

Om du inte vill göra så kallade ”visa runs” till Cypern kan du på plats i Turkiet förlänga ditt turistvisum till mellan 6 och 12 månader. Det kostar 150 EUR och ett krav är att du inte jobbar eller äger egendom i Turkiet.

Permanent visum till Turkiet

Väl på plats i Turkiet kan du också ansöka om permanent uppehållstillstånd. Några tips när du ska ansöka om Turkiskt permanent visum är:

  • Ta hjälp av en turktalande vän då de inte är bra på engelska på turkiska immigrationsmyndigheten
  • Du måste kunna styrka att ni har minst 1 000 pund (ca 12 000 kr) i tillgångar
  • Du behöver ha 6 kopior på passet med dig
  • Du behöver ha med dig orginalpasset
  • Ansök om permanent visum direkt du anländer till Turkiet då handläggningstiden är väldigt lång
  • Lämna inga originalhandlingar till turkiska myndigheten, behåll ditt pass själv

Regler för andra medborgare

Svenska medborgare får alltså stanna i 90 dagar utan visum, det samma gäller för medborgare från Danmark, Finland och Island. Medborgare från Norge och de baltiska länderna får dock bara stanna i 30 dagar utan visum.

Länk till Sveriges ambassad i Turkiet:

http://www.swedenabroad.com/Start____6209.aspx

Länk till Turkiets ambassad i Sverige:

http://www.turkemb.se/sve/

Visum Ukraina

Som svensk medborgare behöver du inget visum för att besöka Ukraina som turist. Du får automatiskt stanna i landet i 90 dagar som besökare. Det samma gäller alla EU-medborgare och norrmän.

Vid inresa fyller du i ett ankomstkort på totalt två sidor. Den ena behåller tullen och den andra måste du visa upp när du lämnar landet. Slarva inte bort det kortet.

Ditt pass måste vara giltigt tre månader efter att du lämnat landet.

Om du lämnar landet och återvänder igen får du inte 90 nya dagar. Regeln är istället att du får max besöka landet i 90 dagar per 180-dagarsperiod. Om du behöver vara mer än så i landet behöver du ansöka om visum till Ukraina.

Att ansöka om visum till Ukraina

Om du tänkt stanna längre än 90 dagar behöver du söka visum. Det kan du göra på Ukrainas ambassad i Stockholm. Det du behöver är:

  • Ifylld ansökningsblankett, som du hittar på ambassadens hemsida: http://www.mfa.gov.ua/sweden/en/publication/content/10071.htm
  • Ditt pass, giltigt minst 6 månader från din inresa i landet
  • Två stycken nytagna passfoton
  • Ett förfrankerat kuvert adresserat till dig
  • Ett negativt AIDS/HIV-test
  • Bevis på att du betalat avgiften

Handläggningstiden är upp till sju arbetsdagar.

Med rätt sorts visum kan du få stanna upp till 12 månader i Ukraina.

Länk till Sveriges ambassad i Ukraina:

http://www.swedenabroad.com/Start____37496.aspx

Länk till Ukrainas ambassad i Sverige:

http://www.mfa.gov.ua/sweden/en/

Visum USA

Alla som reser till USA måste ha antingen inresetillstånd eller visum. Som svensk medborgare behöver du inte längre ha ett visum för att besöka USA som turist eller för att göra affärer, däremot behöver du alltid söka inresetillstånd innan du reser.

[php snippet=1]

Om du ska studera, arbeta eller utöva journalistyrket måste du ha visum.

Visumfri resa till USA

Som svensk behöver du alltså inte ha visum som turist, men du måste söka inresetillstånd vilket du gör genom att fylla i ett webbformulär och betala ansökningsavgiften. Du kan bli nekad inträde i landet trots att visum inte behövs. Du kan bli nekad inträde om, bland annat:

  • Blivit nekad inträde någon gång tidigare
  • Blivit arresterad någon gång
  • Har en smittsam sjukdom
  • Har mentala hälsoproblem
  • Vid en tidigare resa stannat för länge i landet
  • Tidigare blivit deporterad från landet

För att få resa utan visum måste du:

  • Vara svensk medborgare och ha svenskt pass
  • Planerat att stanna på nordamerikanska kontinenten max 90 dagar.
  • Ha ett godkänt elektroniskt inresetillstånd

Andra typer av visum

Om du vill stanna längre i USA måste du uppehållstillstånd. USA har en mängd olika varianter på visum man kan söka.

Familjevisum till USA

Om du har en nära familjemedlem som är amerikansk medborgare eller har uppehållstillstånd i USA kan du också få uppehållstillstånd i landet.

Anställningsvisum till USA

Om du får en anställning på ett företag i USA kan du få uppehållstillstånd (s.k. green card). Det krävs dock att du uppfyller vissa krav. Du måste t.ex. vara utbildad inom vissa bristyrken, vara specialist inom ditt yrke eller uppfylla andra väl definerade krav. Läs mer på USAs ambassads hemsida: http://stockholm.usembassy.gov/consulate/iv4.html

Visumslotteriet

För att främja kulturella mångfalden i USA anordnar USA varje år ett lotteri där det lottas ut 50 000 permanenta uppehållstillstånd till medborgare från länder som det ej kommit många immigranter ifrån tidigare. Sverige är ett av de länder vars medborgare kan välja att vara med i lotteriet. Mer information på http://www.dvlottery.state.gov/

[php snippet=1]

Ansöka om visum till USA

Du kan ansöka om visum till USA hos landets ambassad i Stockholm.

Länk till Sveriges ambassad i USA:

http://www.swedenabroad.com/Start____7545.aspx

Länk till landets ambassad i Sverige:

http://stockholm.usembassy.gov/