Visum Thailand

Visum till Thailand behövs inte för de allra flesta resenärer, då man får stanna i upp till 30 dagar i landet utan visum. Vill man stanna längre än 30 dagar så behöver man dock ordna med visum innan man reser iväg.

För turistvisum behöver man fylla i en ansökningsblankett och skicka in. Man behöver bifoga två foton, sitt pass samt en kopia på passet. Man behöver även kopia på flygbiljetter eller bokningsbekräftelse.

Det finns även visum för den som vill stanna länge i Thailand. Med ett så kallat ”Non-immigrant O-A”-visum kan man stanna ett helt år i Thailand. Det är dock lite mer komplicerat att söka ett sådant och man behöver ha pengar på banken bland annat.

För mer information om de olika visumtyperna, var god klicka på knappen nedan.

Sök visum här

Visum Vietnam

Visum till Vietnam behövs bara om man tänkt stanna mer än 15 dagar i landet (gäller om man har svenskt pass) och man dessutom har en utresebiljett som styrker det. Ska man stanna mer än 15 dagar, eller saknar utresebiljett, måste man ha visum.

För att söka visum till Vietnam behöver man fylla i en ansökningsblankett och skicka in den tillsammans med sitt pass och ett foto.

Sök visum här

Visum Mongoliet

Visum till Mongoliet behövs för både turistresor och affärsresor. Ansökningsproceduren är ganska okomplicerad. Det som behövs är i regel en ifylld ansökningsblankett, ett foto samt passet. Visum brukar beviljas för upp till 30 dagar. Behöver man stanna längre i Mongoliet så behöver man bifoga en särskild inbjudan med ansökan.

Om man söker transitvisum behöver man även bifoga kopia på flygbiljetten till tredje land.

Sök visum här

Visum Bali

Bali ligger i Indonesien vilket innebär att om du vill ha ett visum till Bali behöver du skaffa ett visum till Indonesien. Att skaffa ett indonesiskt visum är dock enkelt. Om du ska åka som turist till landet kan du få ett på turistvisum till Bali när du kommer fram. Det räcker i 30 dagar, kostar 10-25 USD beroende på om du vill stanna 7-30 dagar. Vill du stanna längre måste du söka turistvisum via Indonesiska ambassaden innan resan. Du kan få turistvisum i upp till 60 dagar.

Om visum:

Behövs det?

Du behöver visum till indonesien för att resa in i Bali. Turistvisum i upp till 30 dagar går att få på flygplatsen när du anländer. Du behöver då ha med dig ett foto och avgiften i kontanter. Det rekommenderas dock att du har ordnat visum till Indonesien innan du anländer då det alltid kan strula på flygplatser.

Hur ansöker man?

Att få ett turistvisum till Bali kostar 350 kronor och går att få på 24 timmar. På indonesiska ambassadens hemsida står det vad du behöver göra för att få visum till Bali. Vad du behöver lämna in på ambassaden är:

  • Ett pass som räcker mer än sex månader efter planerad ankomst till Bali.
  • En ifylld blankett du hittar på deras hemsida: http://www.indonesiskaambassaden.se/page1081165.aspx
  • Ett nytaget foto av dig själv.
  • Kopia på flygbiljetterna dit och hem.
  • Kvitto på att du betalt avgiften för visat (vilket görs genom att sätta in pengar på deras bankgiro: 5463-1320, glöm inte att ange ditt namn när du betalar).
  • Ett frankerat kuvert med din adress, så de kan skicka dig visumet till Bali.

När du fått ett visum till Bali måste det användas inom 90 dagar, sen slutar det att gälla.

Hur länge kan man stanna?

Med ett turistvisum kan du stanna upp till 60 dagar om du ansökt om det innan resan. Indonesien har även andra typer av visum. Dels affärsvisum och journalistvisum. Processen är likadan som för turistvisum och man får inte stanna längre. Enda skillnaden är att visumet ger dig rätt att göra affärer respektive jobba med journalistik i landet. En annan skillnad är att du måste ha rekommendationsbrev från ett Indonesiskt företag respektive bevis för att du jobbar för en tidning.

Om du vill stanna längre än 60 dagar måste du skaffa ett nytt visum. Det görs enklast genom att lämna landet och återvända efter 24 timmar. Du har då möjlighet att få fler dagar. Ett utmärkt tillfälle att ta en weekendresa till något land i närheten med andra ord.

Länk till Sveriges ambassad i det landet:

Sverige har ett konsulat i Denpasar på Bali. http://www.swedenabroad.com/Consulates____31269.aspx#31265

Länk till landets ambassad i Sverige:

http://www.indonesiskaambassaden.se

Visum Filippinerna

För att resa till Filippinerna behöver du som svenskt medborgare inte ha ett Fillipinskt visum. Du får stanna i 21 dagar utan visum förutsatt att du vid ankomsten kan visa upp en betald returbiljett. Om du vill stanna längre kan du som svensk medborgare få ett turistvisum som räcker i 59 dagar. Det kan du antingen ansöka om på plats eller i förväg hos den filippinska ambassaden i Stockholm.

Hur ansöker man?

Du behöver lämna in följande till Filippinska ambassaden:

  • Ifylld ansökningsblankett
  • Ditt pass, som är giltigt 6 månader efter din vistelse i Filippinerna
  • Ett foto som uppfyller kraven på passfoto
  • Kopia på returbiljetten
  • Ett förfrankerat kuvert adresserat till dig
  • Avgiften på 367 kronor

Du behöver lämna in din ansökan minst en månad innan din planerade resa.

Studentvisum

Det går att få studentvisum till Filippinerna men det är lite mer krångligt. Du behöver:

  • Ifylld ansökningsblankett
  • Betald avgift på 2100 kronor
  • Redogörelse för dina tidigare studier med underskrift från svenska myndigheter
  • En text om dig själv
  • Antagningsbeskedet från Filippinska skolan
  • Underskrift från filippinska högskoleverket

Om du ska studera i Filippinerna rekommenderar vi dig att ta kontakt med Filippinska ambassaden först. De kan hjälpa dig skaffa visum.

Permanent visum i Filippinerna

Det är väldigt svårt att få permanent visum i Filippinerna. I princip är de enda som kan få det personer som är av filippinsk härkomst, har barn av filippinsk härkomst eller är gift med någon från Filippinerna. Det finns dock två undantag. Om du är villig att investera i landet och om du är pensionär.

Om du är villig att investera i Filippinerna kan du få ett permanent visum i landet. Du måste investera 75 000 USD och får stanna så länge din investering är kvar i landet. Som godkända investeringar räknas alla investeringar i gamla och nya företag. Du måste kunna visa upp ett bevis på din investering för att få stanna.

Om du är pensionär kan du få permanent visum till Filippinerna. För att få det krävs dock att du lämnar en deposition på 35 000 – 50 000 USD beroende på ålder. När du väl gjort det får du stanna hur länge du vill i landet.

Länk till Sveriges Konsulat i Manila Filipinerna:

http://www.swedenabroad.com/Page____76945.aspx

Länk till Filippinska ambassaden i Sverige:

http://www.philembassy.se

Visum Indonesien

Indonesien är ett vackert land med många fina öar och stränder. Som svensk medborgare måste du ha visum för att få resa till Indonesien. Att skaffa ett indonesiskt visa är dock enkelt. Om du ska åka som turist till landet kan du få ett på turistvisum som räcker i 30 dagar på plats. Att skaffa ett turistvisum på plats kostar 10-25 USD beroende på hur länge du vill stanna (7-30 dagar). Viktigt att veta är att du inte kan förlänga din vistelse på plats. Om du planerar att stanna längre än 30 dagar måste du skaffa visum innan du åker till Indonesien. Du ordnar visum via Indonesiska ambassaden i Stockholm och kan få turistvisum i upp till 60 dagar.

Om visum:

Behövs det?

Som svensk medborgare måste du ha visum. Det går dock att ordna på flygplatsen när du anländer. Du behöver ha med dig:

  • Giltigt pass
  • Passfoto
  • Avgiften i kontanter

Som alltid går det snabbare vid ankomsten och du slipper risk för strul om du ordnat visum till Indonesien innan du reser dit.

Hur ansöker man?

Att få ett turistvisum till Indonesien kostar 350 kronor och går att få snabbt. Indonesiska ambassaden har en handläggningstid på korta 24 timmar. När du går till ambassaden ska du ha med dig:

  • Ett pass giltigt längre än sex månader efter planerad ankomst till Bali.
  • En ifylld blankett du hittar på deras hemsida: http://www.indonesiskaambassaden.se/page1081165.aspx
  • Ett nytaget passfoto
  • Kopia på flygbiljetterna dit och hem.
  • Kvitto på att du betalt avgiften för visat
  • Ett frankerat kuvert med din adress, så de kan skicka dig visumet

Visumet du får gäller i 90 dagar, du måste alltså utnyttja det innan dess.

Hur länge kan man stanna?

Med ett turistvisum du ordnat innan resan kan du stanna i 60 dagar. Om du vill stanna längre än så måste du skaffa andra typer av visum. Det finns bland annat affärsvisum och journalistvisum. De enda skillnaderna mellan visumen är att de ger dig rätt att göra affärer respektive jobba med journalistik i landet samt att affärsvisum kräver rekommendationsbrev från ett Indonesiskt företag och journalistvisum bevis på att du jobbar för en tidning.

Om du som turist vill besöka landet längre

Om du som turist vill stanna längre än 60 dagar måste du skaffa ett nytt visum. Det enklaste sättet att skaffa ett nytt visum till Indonesien är att åka in och ut ur landet en gång. Du måste dock vara borta minst 24 timmar.

Länk till Sveriges ambassad i Indonesien

http://www.swedenabroad.com/Start____16613.aspx

Länk till landets ambassad i Sverige:

http://www.indonesiskaambassaden.se

Visum Kambodja

Som svensk medborgare måste du ha kambodjanskt visum för att få resa in i Kambodja.

Hur ansöker man?

Du kan antingen söka kambodjanskt visum innan resan eller göra det på plats vid gränsen. Om du söker innan resan kan du få stanna upp till 90 dagar. Det du söker är ett s.k. e-visum via kambodjanska ambassaden i London.

Ett e-visum kostar 25 USD och det du behöver är:

  • Pass med minst 6 månaders giltighetstid
  • Nytaget passfoto i digitalt format
  • Ett konto- eller kreditkort

När din ansökan godkänts och du fått ditt e-visum skriver du bara ut det med en vanlig skrivare. Visumet gäller i 3 månader från att det utfärdats och ger dig rätt till en inresa.

Vid inresa går det även att få visum till Kambodja vid följande gränsövergångar:

  • Flygplatsen i Phnom Penh
  • Flygplatsen i Siam Reap

För att kunna ansöka om visum på plats behöver du ha med dig två passfoton och 20 USD i betalning. Visumet gäller i 30 dagar.

Länk till Sveriges ambassad i Kambodja:

http://www.swedenabroad.com/Start____111731.aspx

Länk till Kambodjas ambassad:

Kambodja har ingen ambassad i Sverige, istället får man vända sig till deras ambassad i London: http://www.cambodianembassy.org.uk/

Visum Laos

Som svensk medborgare behöver du ha visum till Laos för att få resa in i landet.

Hur ansöker man?

Du kan antingen ordna visum innan din resa via någon av Laos ambassader i världen eller göra det på plats när du anländer.

Ansöka innan

Om du vill ha ditt visum till Laos färdigt innan din avresa måste du besöka någon av landets ambassader. Lyckligtvis har Laos en ambassad i Stockholm.

För att ansöka om visum behöver du lämna in:

  • En ifylld och underskriven ansökningsblankett som går att ladda ner från ambassadens hemsida.
  • Två passfoton
  • Ett giltigt pass
  • Visumavgiften, för närvarande på 300 kronor. Kontanter gäller. De tar inte emot kort eller check.
  • Förfrankerat kuvert adresserat till dig (om du söker via post)

Om du ska söka någon annan typ av visum än turistvisum, till exempel affärsvisum, behöer du även bifoga ett brev där syftet med din resa tydligt framgår. Brevet ska också en inbjudan från den du ska besöka i landet. Obs, det här gäller enbart om du inte ska tänkt turista.

Innan du skickar in din ansökan via post kan det vara en bra idé att ringa ambassaden. Deras telefonnummer är: +46 (0)8 618 2010.

Handläggningstiden brukar vara lite mindre än en vecka.

Ambassader i Asien

Om du är på plats nere i Asien har Laos även ambassader i bland annat:

  • Bangkok
  • Vientianne
  • Phnom Penh
  • Hanoi

Ansöka på plats

Det går att ansöka om visum vid några av gränsövergångarna till Laos. Om du gör det kan du dock bara få visum i upp till 15 dagar. De gränsövergångar man kan söka om visum vid är (för närvarande):

Flygplatser

  • Wattaway International Airport i Vientiane
  • Luang Prabang International Airport
  • Pakse International Airport i Champasack
  • Mittaphab Bridge – Nongkhai
  • Houaixay – Xiangkong
  • Thakhek – Nakhonphanome
  • Savannakhet – Moukdahan
  • Vangtao – Xongmek
  • Namphao – Caucheo
  • Ban Densavanh – Laobao
  • Naophao – Jalor
  • Namkan – Namcan
  • Boten – Bohan

Gränsen till Thailand

Gränsen till Vietnam

Gränsen till Kina

När det gäller Laos rekommenderar vi att du ansöker om visum innan du reser. På plats kan du max få 15 dagar samt det kan vara svårt att hitta visumstationerna på flygplatserna.

Om du vill stanna längre

De går att förlänga din vistelse med 15 dagar. Då ansöker du om det vid ett immigrationskontor på plats i Laos.

Kom ihåg att ansöka om förlängning av ditt visum innan ditt nuvarande visum går ut. Om du missar att göra det blir du bötfälld 5 USD för varje dag du varit i landet olovligen.

Länk till Sveriges ambassad i Bangkok:

Sverige har inte någon ambassad i Laos, istället får man vända sig till ambassaden i Bangkok. Mer information finns på Bangkokambassadens hemsida: http://www.swedenabroad.com/Page____75662.aspx

Länk till Laos ambassad i Sverige:

http://www.laoembassy.se/

Visum Malaysia

Som svensk medborgare behöver du inte ha visum till Malaysia. Alla EU-medborgare får stanna i landet upp till 90 dagar utan att söka visum. Under din vistelse har du rätt att göra affärer i landet. Det samma gäller för medborgare i brittiska samväldet.

Vid inresa till Malaysia

När du reser till Malaysia måste du ha med dig ett pass som är giltigt längre än sex månader från inresedatumet.

Vad gör man om man vill stanna längre?

Om du vill stanna längre än tre månader måste du ansöka om det på plats. Det gör du vid någon av de många immigration offices som finns i landet.

Arbetsvisum till Malaysia

Om du vill arbeta i landet behöver du arbetstillstånd. Det kan du söka på Malaysiska ambassaden i Stockholm.

Vara i Malaysia olovligen

Om du arbetar i Malaysia utan arbetsvisum eller är i landet längre än 90 dagar kan du dömas till böter och även hamna i fängelse. Du blir därefter utvisad från landet permanent, dvs du får aldrig återvända. Se därför till att ha alla papper i ordning.

Länk till Sveriges ambassad i Malaysia:

http://www.regeringen.se/sb/d/3696/l/sv/pd/3696/e/3578

Länk till Malaysias ambassad i Sverige:

http://www.kln.gov.my/perwakilan/stockholm/

Visum Singapore

Som svensk medborgare behöver du inte visum för att besöka Singapore. Du får vid ankomst automatiskt stanna i 90 dagar för att turista eller göra affärer.

Om du vill stanna längre än 90 dagar

Om du vill stanna längre än 90 dagar i Singapore måste du ansöka om att få förlänga din vistelse.

Singapore accepterar två skäl för att ge dig förlängt.

  • Om du vill stanna längre för att besöka en vän
  • Om du måste stanna längre på grund av medicinska orsaker

I båda fallen måste du ha en sponsor från Singapore, någon med Singaporiskt medborgarskap eller permanent uppehållstillstånd som går i god för dig.

Du ansöker om förlängning av din vistelse hos Singapores Immigration & Checkpoints Authority: http://www.ica.gov.sg/index.aspx

Om du stannar för länge

Att stanna längre än tillåtet i Singapore, t.ex. längre än 90 dagar utan att ha ansökt om förlängd vistelse, är inte tillåtet. Singapore ser allvarligt på sådana förseelser, du kan få böter, bli satt i häkte och permanent utvisad ur landet. Om du vill stanna längre än 90 dagar, se till att förlänga i tid.

Visum till Singapore för längre vistelser

Singapore erbjuder många olika typer av visum för dig som vill stanna längre i landet. De har studentvisum, affärsvisum, anhörighetsvisum och till och med ett speciellt visum för den kvinna som vill åka till Singapore enbart för att föda sitt barn.

De har även ett entreprenörsvisum som riktar sig till dig som vill åka till Singapore för att leta efter affärsmöjligheter.

Det gemensamma för alla dessa olika visum är att du behöver ha en Singaporisk sponsor för varje. Du måste alltså känna någon på plats, som antingen är medborgare eller redan har uppehållstillstånd, som kan gå i god för dig.

Mer information om de olika visumen och hur du ansöker dem finns på Singapores Immigration & Checkpoints Authorities hemsida: http://www.ica.gov.sg/index.aspx

Länk till Sveriges ambassad i Singapore:

http://www.swedenabroad.com/Start____7410.aspx

Singapores konsulat i Sverige

Singapores konsulat i Sverige har ingen hemsida. Deras kontaktuppgifter är:

Singapore Generalkonsulat
Storgatan 42
114 55 Stockholm
Sverige

Telefon: +46 (0)8 660 01 35