Visum Kuba

Ett visum till Kuba gäller för vistelse i max 30 dagar. Vill man stanna längre än 30 dagar måste man förlänga visumet på plats på Kuba. Ofta kan större hotell eller resebyråer hjälpa till med detta. Man kan förlänga med ytterligare 30 dagar för totalt 60 dagar i sträck.

För att ansöka om visum till Kuba behöver man fylla i en ansökningsblankett och skicka in den tillsammans med en kopia på flygbiljetten samt passet.

Flygbiljetten måste vara en tur- och returbiljett, det måste alltså framgå när man lämnar Kuba.

Sök visum här

Visum Brasilien

Är man svensk medborgare med ett svenskt pass behöver man inget visum till Brasilien om man åker som turist. Man får stanna i Brasilien upp till 90 dagar utan visum. Vill man stanna i ytterligare 90 dagar går det att förlänga på plats.

Vid inträde till Brasilien behöver du som turist ha med dig:

  • Svenskt pass som är giltigt minst 180 dagar till.
  • Returbiljetten
  • Bevis på hotellbokningar och/eller bevis på att du har tillräckligt med finansiella medel för att överleva under din vistelse i landet. Till exempel resecheckar eller kreditkort.

Som turist i Brasilien får du även delta i sportevenemang, gå på konferens och mässor. Det viktiga är dock att du inte får betalt för att göra det. Du får inte arbeta i landet. Om du vill arbeta i Brasilien behöver du ha ett visum för det.

Arbetsvisum i Brasilien

För att få arbeta i Brasilien krävs ett arbetsvisum. Arbetsvisum utfärdas av Brasilianska ambassaden i Stockholm. Du kan endast få arbetsvisum i Brasilien om du har vissa typer av jobb. Bland annat anställd av brasilianska staten, tekniska yrken Brasilien anser sig behöva, som sjöman på båtar som trafikerar Brasilien, som praktikant på ett företag, som lärare i utländska språk mfl. För att se om ditt yrke ger dig rätt till arbetsvisum behöver du kontakta brasilianska ambassaden.

När du ansöker om arbetsvisum behöver du följande:

  • Pass giltigt minst sex månader
  • Ifylld blankett
  • Ett färgfoto som uppfyller passkraven
  • Fläckfritt utdrag från polisens belastningsregister för utlandsändamål.
  • Personbevis, på engelska, i original, underskriven av skatteverket.

När du väl fått ditt arbetsvisum och åkt till Brasilien måste du registrera dig hos polisen där. Då behöver du ha med dig samtliga dokument en gång till.

Länk till Sveriges ambassad i Brasilien:

http://www.swedenabroad.com/Start____11277.aspx

Länk till landets ambassad i Sverige:

http://www.brazilianembassy.se/english/defaultV2.asp

Hur är det för andra länder

Sverige har ett bra samarbete med Brasilien. Den förste svensken att besöka Brasilien, Daniel Solander, en av Carl von Linnés lärjungar, besökte landet redan 1768. Sen dess har förbindelserna mellan Sverige och Brasilien varit goda. Svenska företag, bland annat Ericsson, har investerat stort i landet. Brasilien var också en av Sveriges viktigaste handelspartners under andra världskriget, då resten av världen i princip var stängd för handel. De goda relationerna med Brasilien har gjort att Svenskar inte behöver ha visum för att resa till Brasilien.

Det samma gäller för medborgare från de flesta sydamerikanska och europeiska länderna. Kommer du från ett nordiskt land behöver du alltså inte ha visum.

Det finns dock undantag. Medborgare från Cypern, Estland, Lettland, Litauen, Tjeckien, Slovakien och Malta behöver ha visum för att resa till Brasilien.

Visum Costa Rica

Som svensk medborgare behöver du inte ha visum till Costa Rica. Du behöver ha med dig ett pass giltigt längre än 30 dagar från inresedatum. Du får då stanna upp till 30 dagar. Det går att på plats förlänga detta till 90 dagar.

Costa Ricas tulltjänstemän är kända för att vara petiga. För att undvika problem vid inresan rekommenderas att du har med dig dina returbiljetter så att du kan visa upp när du ska lämna landet. Se också till att ditt pass är i perfekt skick, helt oskadat. Om ditt pass är slitet och skadat kan tulltjänstemännen bli besvärliga.

Om visum:

Behövs det?

Hur ansöker man om visum till Costa Rica?

Om du ska arbeta eller studera i Costa Rica behöver du ha visum. Det ansöker du om på plats i landet. Ambassader utanför landet får ofta inte utfärda visum. Om du ska studera i Costa Rica reser du alltså dit utan visum och ansöker på plats. Det samma gäller om du ska arbeta där. För att få arbetsvisum i Costa Rica krävs att du har en kvalificerad anställning på ett företag. Med kvalificerad anställning menas att du har en viss utbildning eller en hög position inom företaget. Vem som helst kan inte få arbetsvisum i Costa Rica.

Hur länge kan man stanna?

Om du reser till landet utan visum får du automatiskt stanna upp till 30 dagar. Detta kan förlängas på plats till 90.  Det går även att förlänga sin vistelse ytterligare genom att åka in och ut ur landet. Då förnyas din period.

Särskilda inresekrav

Om du planerar att resa till Costa Rica från något av följande länder måste du ha med dig ett bevis på att du är vaccinerad mot gula febern:

  • Bolivia
  • Brasilien
  • Colombia
  • Ecuador
  • Peru
  • Venezuela
  • Alla afrikanska länder söder om Sahara.

Länk till Sveriges ambassad i Costa Rica:

Sverige har ingen ambassad i Costa Rica. Istället är det ambassaden i Guatemala som ansvarar för landet: http://www.swedenabroad.com/Start____23785.aspx

Länk till landets ambassad i Sverige:

Costa Rica har ingen ambassad i Sverige. Istället är det Costa Ricas ambassad i Oslo man får vända sig till: http://www.costarica.no/

Andra nationaliteter

Som svensk medborgare får du alltså som turist resa till Costa Rica utan visum.  Det samma gäller för de flesta europeiska länder. Medborgare från Irland, Island och flera länder utanför EU behöver inte heller ha visum men får bara stanna i 30 dagar. Från vissa länder, bland annat Slovenien, Malta, Litauen och flera sydamerikanska och afrikanska länder krävs dock visum.

Visum Peru

Som svensk medborgare behöver du inte ha ett visum till Peru. Du får vistas i landet i upp till 90 dagar med hjälp av ditt pass. Det samma gäller alla medborgare i EU.

Om du vill stanna längre som turist

Om du vill stanna längre än 90 dagar måste du antingen söka om visum innan du reser dit eller på plats ansöka om att förlänga din vistelse.  Ansöker om längre visum innan gör du på Perus ambassad i Stockholm.

Ansöker om förlängning på plats gör du på något immigrationskontor. På plats i Peru kan du förlänga vistelsen tre gånger och 30 dagar varje gång. Den totala tiden du kan stanna som turist utan visum i Peru är alltså 180 dagar.

Andra visum till Peru

Du får vistas i Peru utan visum som turist. Om du vill göra affärer, arbeta på ett peruanskt bolag eller jobba som journalist måste du ha visum.

Affärsvisum till Peru

Om du tänkt göra affärer i Peru måste du ha ett affärsvisum. När du ansöker om affärsvisum behöver du ha följande:

  • Två kopior på ifyllt och undertecknad ansökningsblankett
  • Två passfoton i färg
  • Ett pass giltigt minst 6 månader efter inresedatum.
  • Bevis på returbiljett
  • Bevis på att du har minst 1200 pund på banken (ca 14 000 kr).
  • Ett brev från din arbetsgivare som beskriver vem du är.

Arbetsvisum till Peru

Om du tänkt arbeta i landet måste du ha ett arbetsvisum till Peru. Arbetsvisumet kan du inte söka själv. Det måste sökas av din arbetsgivare i Peru. När Perus immigrationsmyndighet har godkänt visumansökan kan du få ett arbetsvisum som gäller i ett år. Därefter måste det förlängas.

Om du har åkt till landet som turist kan du inte få arbetsvisum på plats. De peruanska myndigheterna skickar alla papper till konsulatet i Sverige där du sedan måste hämta dem. Om du sökt jobb på en turistresa måste du alltså åka en sväng förbi Sverige innan du kan börja arbeta.

Journalistvisum till Peru

Processen för att få journalistvisum till Peru kan vara omfattande. Du bör kontakta konsulatet i Stockholm för att få hjälp: consulado@peruembassy.se

Ha alltid passet med dig

Peru är ett land som länge hade problem med terrorism. Gerillagruppen Sendero Luminoso (”Upplysta Vägen”) gjorde ofta sprängattentat i landet. Idag är gerillagruppen nästan helt utrotad och risken för terrordåd är litet. Dock är det fortfarande vanligt med passkontroller i landet. På bland annat  hotell, tåg och bussar är det vanligt att dom kollar passet. Se därför till att alltid ha ditt pass med dig.

Länk till Sveriges ambassad i Peru:

http://www.swedenabroad.com/Page____42279.aspx

Länk till Perus ambassad i Sverige:

http://www.peruembassy.se