Visum Syrien

Om visum:

Som svensk medborgare måste du ha visum för att få resa in i Syrien. Om du har medborgarskap i både Sverige och i ett arabland kan du få visum vid gränsen. Du måste dock ha med dokument som styrker ditt medborgarskap i arablandet.

Om du är svensk medborgare enbart måste du skaffa visum till Syrien via ambassaden i Stockholm. Du kan göra det personligen på plats eller via post.

Hur ansöker man?

Skicka följande till Syriens ambassad:

  • Ifylld ansökningsblankett, som du finner här http://www.syrianembassy.se/Engelska/index.htm
  • Ett passfoto
  • Ditt pass, som måste ha giltighetstid längre än sex månader
  • Ett förfrankerat kuvert adresserat till dig
  • Avgiften i kontanter, för närvarande på 200 kronor.

Ansökan ska skickas till:

Syrian Embassy
Box 4
182 11 Danderyd
Sweden

Medborgare från andra skandinaviska länder

Syrien har ingen ambassad i Finland, Norge eller Danmark. Som medborgare i de länderna kan du söka visum antingen via ambassaden i Stockholm eller vid gränsen till Syrien.

Hur länge kan man stanna?

Med ett visum till Syrien kan du stanna i två veckor. Om du vill stanna längre måste du ansöka om det på plats hos immigrationsmyndigheten.

Länk till Sveriges ambassad i Syrien:

http://www.swedenabroad.com/Start____37117.aspx

Länk till Syriens ambassad i Sverige:

http://www.syrianembassy.se/

Visum Taiwan

Som svensk medborgare behöver du inte ha visum för att få resa till Taiwan.

Du får stanna i 90 dagar enbart med hjälp av ditt pass. Det gäller dock att:

  • Passet är giltigt längre än sex månader räknat från inresedatum
  • Du kan vid inresa visa upp flygbiljetter ut ur landet

Om du vill stanna längre än så i Taiwan behöver du ordna visum innan resan. Det gör du på någon av Taiwans ambassader i världen. En ambassad finns i Stockholm.

Hur ansöker man?

Ansöker om visum gör du på Taiwans ambassad i Stockholm, Taipei mission.

Du behöver fylla i en blankett och lämna in ditt pass tillsammans med ett passfoto.

Kontakta Taiwans ambassad så hjälper de dig. http://www.taiwanembassy.org/SE/

Förlänga sitt visum till Taiwan på plats

Om du åkt till Taiwan utan visum så är det oftast inte möjligt att förlänga sin vistelse ytterligare. En förlängning av ett besöksvisum är inte en formalitet som alla får automatiskt. Du måste lämna in en ansökan och ha giltiga skäl. Precis som om du från början sökt visum för att vara längre i landet. Vill du ansöka om förlängning får du kontakta immigrationsmyndigheten.

http://www.immigration.gov.tw//immig_eng/aspcode/main4.asp

Arbetsvisum till Taiwan

Det är fullt möjligt att få arbetsvisum till Taiwan. Du måste dock ansöka om det innan du kommer till landet. Taiwan är väldigt noga med att plocka ut de bästa ansökningarna. Du får snabbare ett visum om du uppfyller något av följande krav:

  • Har en utbildning inom något bristyrke
  • Är specialist inom något område som Taiwan behöver
  • Är professor eller doktor inom något område Taiwan behöver
  • Är ledare för ett företag som investerat stora pengar i Taiwan
  • Är idrottsman och kommit topp-tre i en OS-tävling eller etta i Asian Games.
  • Har kommit etta i en internationell tävling av något slag

På Taiwans immigrationsverks hemsida finns den fullständiga listan tillsammans med en förteckning över vilka områden de är intresserade av: http://www.immigration.gov.tw/immig_eng/aspcode/showappinfor.asp?id=19

Länk till Sveriges ambassad i det landet:

Sverige har inte erkänt Taiwan som ett eget land. Taiwans ambassad i Sverige är alltså rent tekniskt inte en ambassad utan ett ”intressekontor”. Därför omnäms det som ”Taipei mission” istället för ”Taiwans ambassad”.

Av samma anledning har inte Sverige någon ambassad i Taiwan.

Länk till Taiwans ambassad i Sverige:

http://www.taiwanembassy.org/SE

Visum Turkiet

Alla Visum kan inte svara på frågor om visum till Turkiet. Var vänlig vänd er till Turkiets ambassad.

Som svensk medborgare behöver du inte ha visum till Turkiet. Du får resa dit som turist utan att behöva tänka på den saken.

Vid inresa måste du dock ha ett pass som är giltigt mer än sex månader efter ankomstdatumet till Turkiet.

Med ett svenskt pass får du stanna i 90 dagar i Turkiet som turist. Om du vill stanna längre än så behöver du söka visum.

Om du skulle missa att förlänga ditt visum på det sättet och stannar för länge i landet kan du få dryga böter. Böternas storlek är baserade på hur länge du varit i landet olovligen.

Visum till Turkiet längre än 90 dagar

Om du inte vill göra så kallade ”visa runs” till Cypern kan du på plats i Turkiet förlänga ditt turistvisum till mellan 6 och 12 månader. Det kostar 150 EUR och ett krav är att du inte jobbar eller äger egendom i Turkiet.

Permanent visum till Turkiet

Väl på plats i Turkiet kan du också ansöka om permanent uppehållstillstånd. Några tips när du ska ansöka om Turkiskt permanent visum är:

  • Ta hjälp av en turktalande vän då de inte är bra på engelska på turkiska immigrationsmyndigheten
  • Du måste kunna styrka att ni har minst 1 000 pund (ca 12 000 kr) i tillgångar
  • Du behöver ha 6 kopior på passet med dig
  • Du behöver ha med dig orginalpasset
  • Ansök om permanent visum direkt du anländer till Turkiet då handläggningstiden är väldigt lång
  • Lämna inga originalhandlingar till turkiska myndigheten, behåll ditt pass själv

Regler för andra medborgare

Svenska medborgare får alltså stanna i 90 dagar utan visum, det samma gäller för medborgare från Danmark, Finland och Island. Medborgare från Norge och de baltiska länderna får dock bara stanna i 30 dagar utan visum.

Länk till Sveriges ambassad i Turkiet:

http://www.swedenabroad.com/Start____6209.aspx

Länk till Turkiets ambassad i Sverige:

http://www.turkemb.se/sve/