Visum Kina

Att söka visum till Kina är numera en ganska omfattande procedur, om man åker som turist. Förutom ansökningsblankett, foto och pass, behöver man även bifoga personbevis, resplan, kopia på hotellbokning samt kopia på flygbokning.

Känner man någon som bor i Kina kan man istället söka besöksvisum och då blir det lite enklare. Då räcker det med blankett, foto, pass samt en inbjudan från den personen man ska besöka.

Affärsvisum kräver en inbjudan från företaget du ska besöka i Kina. Inbjudan måste vara skriven på företagets brevpapper och ha stämpel och underskrift.

För mer information och instruktioner för hur man ansöker om visum, var god klicka på knappen nedan:

Sök visum här

Visum Indien

Visum till Indien behövs av alla som ska resa dit. Det finns en mängd olika sorters visum beroende på vad man ska göra där. Vanligast är förstås turistvisum.

För att söka turistvisum behöver man fylla i en elektronisk ansökningsblankett på internet. Därefter skriver man ut och signerar den, och skickar in tillsammans med ett foto och sitt pass. Har man utländskt pass (ej svenskt) behöver man även fylla i en extrablankett och bifoga.

För affärsvisum behöver man förutom det som nämnts ovan även inbjudan både från det indiska företaget man ska besöka, och det svenska företaget man jobbar åt.

Mer information om olika visumtyper, och instruktioner hur man gör för att ansöka om visum till Indien, kan du få genom att klicka på knappen nedan.

Sök visum här

Visum Ryssland

Visum till Ryssland behövs för alla typer av resor dit (förutom mellanlandningar då man ej lämnar transitområdet på flygplatsen).

Hur man gör när man söker om visum till Ryssland beror på vilken typ av visum man söker. Det vanligaste är turistvisum, och för att få det behöver man fylla i en ansökningsblankett. Man behöver även ha ett foto och ett försäkringsintyg. Utöver det krävs även en turistvoucher som man måste ordna via hotellet man ska bo på i Ryssland.

För turistvisum måste man boka och betala alla hotellnätter i förväg, innan man söker visumet. Man kan få visum för maximalt den tiden man bokat hotell (men max 14 dagar).

För andra typer av visum och mer information angående ansökningsproceduren, var vänlig klicka på knappen nedan för att läsa mer.

Sök visum här

Visum Hongkong

Som svensk medborgare behöver du inte ha visum om du vill resa till Hongkong. Du får resa till Hongkong utan visum och stanna där i 90 dagar som turist. Om du vill resa till Kina behöver du dock ha visum.

Hur länge kan man stanna?

Som svensk får du stanna i 90 dagar i landet utan visum.

Hur ansöker man om Visum till Hongkong?

Om du vill stanna längre än 90 dagar. Det ansöker du genom att antingen ansöka hos Kinesiska ambassaden eller Hongkongs immigrationsmyndighet: http://www.immd.gov.hk

Krav på visum Hongkong

Hongkong bedömer varje ansökan från fall till fall. Ibland räcker det med att man uppfyller följande krav för att få ett visum:

  • Alla ens papper verkar vara i ordning
  • Man har tillräckligt med pengar för att täcka ens vistelse i landet
  • Man kan visa upp ens resplan och biljetter ut ur landet.

Arbetsvisum Hongkong

Om du vill arbeta i Hongkong måste du ha ett arbetsvisum. Det kan du antingen ansöka om innan du reser till landet eller ansöka om på plats. En annan vanlig metod är att låta arbetsgivaren på plats ansöka åt en. Det är bekvämt men har baksidan att om du blir av med ditt jobb blir du även av med arbetsvisumet. Du måste då söka ett nytt.

Om du haft arbetsvisum i Hongkong i sju år förvandlas det automatiskt till ett permanent visum.

Krav för att få arbetsvisum i Hongkong

Hongkong bedömer varje visumansökan från fall till fall, det tjänstemännen tittar särskilt på är bland annat:

  • Du har ett fläckfritt förflutet och finns inte med i något brottsregister
  • Du har en bra utbildning
  • Du har redan fått en anställning i Hongkong
  • Du har möjlighet att bidra till Hongkongs ekonomi

Om du uppfyller de kriterierna har du goda chanser att få arbetsvisum i Hongkong.

Värt att veta om arbetsvisum i Hongkong

Värt att veta kan vara att om du besöker landet som turist kan du använda ditt svenska körkort. Om du däremot får ett arbetsvisum till Hongkong måste du skaffa Hongkong-körkort.

Länk till Sveriges Konsulat i Hongkong:

http://www.swedenabroad.com/Start____18908.aspx

Länk till Kinas ambassad i Sverige:

http://www.chinaembassy.se/eng/

Visum Iran

Om du som svensk medborgare vill åka till Iran behöver du ha ett visum.

Hur ansöker man?

Du kan ansöka om visum till Iran på tre sätt.

  • På iranska ambassaden i Stockholm
  • Via post (skicka till iranska ambassaden i Stockholm)
  • Låta din resebyrå ordna det åt dig.

Det sista alternativet, att låta resebyrån fixa det, är dyrare än att ansöka själv men kan ändå vara värt det. Det ökar dina chanser att få visum samt har ofta snabbare handläggningstid.

Att ansöka om visum själv kostar 650 kronor och har en handläggningstid på ungefär fem veckor.

Om du ansöker via post ska du skicka med:

  • Två kopior på ifylld och utskriven ansökningsblankett
  • Två passfoton
  • Ditt pass, ska vara giltigt sex månader efter din vistelse i Iran samt ha minst två lediga sidor.
  • Kvitto på betalning
  • Förfrankerat returkuvert adresserat till dig.

Samma handlingar måste du ha med dig när du ansöker hos den iranska ambassaden. Dom tar inte emot kontant- eller kortbetalning på plats. Betalning av ansökan sker genom insättning på deras konto på Nordea: 39511046292.

Dokumenten postas till:

Consular Visa section
The Embassy of Islamic Republic of Iran
Box 6031
181 06 LIDINGÖ

Olika typer av visum

Det finns olika typer av visum till Iran. Det finns turistvisum, som är enklast att få. Det finns visum för pilgrimsresa, affärer och journalister. Det senare är, på grund av situationen i Iran, väldigt svårt att få.

Det är samma ansökningsblankett som gäller oavsett vilken typ av iranskt visum du behöver. På blanketten ska du fylla i vad din rese till Iran avser. Vad du anger som skäl avgör vilket visum du får.

Länk till Sveriges ambassad i Iran:

http://www.swedenabroad.com/teheran

Länk till Irans ambassad i Sverige:

http://www.iran.se

Om du har iranskt pass

Många svenska medborgare har även iranskt medborgarskap. Om du har iranskt pass behöver du givetvis inte ett visum för att resa in i Iran. Ta dock med dig även ditt svenska pass på resan, annars kan du få problem när du ska resa tillbaka till Sverige.

Om du varit i Israel

Om du har varit i Israel och har en israelisk stämpel i passet kan det vara bra att förnya ditt pass innan du ansöker om iranskt visum. Om du skickar in ett pass som har israeliska stämplar i sig är risken stor att du inte får något iranskt visum.

Visum Israel

Om du har skandinaviskt medborgarskap behöver du inte visum för att resa till Israel. Du får stanna i upp till 90 dagar utan att först söka visum. Det enda du behöver ha med dig är ett pass som är giltigt minst sex månader från inresedatum samt en returbiljett.

Om du vill stanna längre måste du ansöka om visum.

Om israeliska visum:

Om du vill stanna längre i landet, immigrera, studera eller arbeta, måste du ansöka om visum. Det gör du på israeliska ambassaden i Stockholm.

Olika typer av israeliska visum?

Det finns flera olika typer av visum till israel.

Immigrationsvisum

Enligt israelisk lag har alla judar i världen rätt att flytta dit. Enligt lagen räknas alla som har en judisk mor eller har konverterat till judendomen som judar.

Studentvisum

Om du ska studera i Israel kan du få studentvisum och stanna under studietiden. Vid ansökan behöver du:

  • Ifylld och undertecknad ansökningsblankett
  • Två passfoton
  • Antagningsbeskedet från skolan i Israel
  • Bevis på att du har tillräckligt med ekonomiska medel för att betala för skolan och ditt uppehälle.
  • Pass med minst ett års giltighetstid.
  • Avgiften, vilket för närvarande är på 320 kronor

Prästvisum

Om du är präst och har en inbjudan från ett religiöst samfund i Israel kan du få ett visum till Israel. Vid ansökan behöver du:

  • Ifylld och undertecknad ansökningsblankett
  • Två passfoton
  • Giltigt pass
  • Avgiften, vilket för närvarande på 320 kronor

Arbetsvisum

Om du vill stanna längre än 90 dagar i Israel och arbeta måste du ha ett arbetsvisum. Ett arbetsvisum till Israel ger dig rätt att under en begränsad tid stanna i landet och arbeta. Vem som helst kan inte få israeliskt arbetsvisum. Varje ansökan måste godkännas av israeliska inrikesministeriet som ofta bara godkänner specialister eller konstnärer.

Om du har lyckats bli godkänd kommer du att bli intervjuad och sedan måste du bifoga följande till din ansökan:

  • Ett intyg, vidimerat, på gott uppförande.
  • Läkarintyg och blodprovsresultat som visar att du är fri från tuberkulos, hepatit och hiv/aids. Intyget måste vara från en läkare eller klinik som är godkänd av israeliska ambassaden.
  • Intyg på att israeliska staten tagit ditt fingeravtryck samt foto.
  • Ifylld och underskriven visumansökan
  • Två passfoton

Länk till Sveriges ambassad i Israel:

http://www.swedenabroad.com/Start____7297.aspx

Länk till Israels ambassad i Sverige:

http://stockholm.mfa.gov.il

Visum Japan

Som svensk medborgare behöver du inte ha japanskt visum för vistelser kortare än 90 dagar. Det räcker med att du har ett pass som är giltigt minst sex månader till från inresedatumet.

Om du vill stanna längre än tre månader i Japan behöver du skaffa ett visum.

Om visum:

Japan har många olika visum för dig som vill stanna längre än tre månader. Vilket visum du ska ha är helt beroende på vad du ska göra i Japan.

Olika typer av japanskt visum vid längre vistelse

Japanska visum för längre vistelse är indelade i främst tre kategorier

Anställning eller arbetsvisum

För dig som ska arbeta i Japan. Här finns en mängd olika visum och vilket du ska ha är beroende på vilken typ av jobb du tänkt arbeta med. Ett visum som ger dig rätt att verka inom en viss yrke ger dig inte rätt att arbeta inom ett annat. Om du till exempel har ett ingenjörsvisum (Engineer) får du inte arbeta som lärare. För att jobba som lärare behöver du ett lärarvisum (Instructor). De olika visumen ger dig också olika lång rätt att stanna i landet. Kortast är underhållningsvisat (Entertainer) som har en maxgräns på ett år.

Generella visas

Kategorin innehåller olika visum för dig som ska delta i kulturella evenemang, jobba som trainee eller studera i Japan. Det finns även ett visum för dig som åker till landet med din make/maka som har fått någon annan typ av visum.

Visum för familj till Japan

Make/maka och barn till japaner har inte automatisk rätt att flytta till landet. De måste också ansöka om visum.

Hur ansöker man?

För att ansöka om japanskt visum måste du först ha någon i Japan som går i god för dig. Det kan vara universitetet du ska studera på, företaget du ska arbeta på eller en familjemedlem.  Personen eller företaget kallas för din ”sponsor”. Innan du kan ansöka om visum måste du bevisa att du har en sponsor genom att ansöka om ett behörighetsintyg (”Certificate of Eligibility”) http://www.se.emb-japan.go.jp/visa_coe.htm

När du fått ditt behörighetsintyg kan du ansöka om visum. Du behöver då:

  • Pass
  • Ifylld ansökan
  • Nytaget passfoto, max sex månader gammalt.
  • Dokumenten som krävs för typen av visa du ansöker om.

Hur länge kan man stanna?

Du kan stanna i Japan utan visum upp till tre månader. Längre än så måste du skaffa visum. Beroende på vilken typ av visum du har kan du stanna upp till tre år.

Länk till Sveriges ambassad i Japan:

http://www.swedenabroad.com/Start____4081.aspx

Länk till Japans ambassad i Sverige:

http://www.se.emb-japan.go.jp/

Speciella regler för Japan

Även om du inte behöver ett visum för att besöka Japan är det inte öppna dörrar på flygplatsen. Japan har precis börjat med ett system där de tar fingeravtryck och foton på alla utlänningar som reser in i landet.

Visum Jordanien

För att få resa in i Jordanien krävs att man som svensk medborgare har Jordanskt visum.

Du kan ansöka om visum till Jordanien hos jordanska konsulatet i Stockholm.

Som svensk medborgare kan du även få visum på plats i Jordanien om du anländer via någon av följande:

  • Flygplatsen Queen Alia
  • Flygplatsen Marka i Amman
  • Flygplatsen eller hamnen i Aqaba

Tidigare kunde man även få visum vid gränsövergången vid Allenby Bridge och Kung Hussein Bridge (Israel). Det går dock inte längre.

Om du väljer att ordna visum när du anländer måste du ha med dig följande:

  • Ett pass som är giltigt minst sex månader efter planerad hemrese
  • Visumavgiften på ca 10 jordanska dinarer (ca 100 kronor).

Visumavgiften ska betalas i lokal valuta. Se för säkerhets skull till att du har det med dig i kontanter.

Hur länge kan man stanna?

Du kan stanna på turistvisum i 30 dagar. Det går att, på plats i Jordanien, förlänga det till 90 dagar.

Länk till Sveriges ambassad i Jordanien:

http://www.swedenabroad.com/Page____30393.aspx

Länk till Jordaniens ambassad i Berlin

Jordanien har ingen ambassad i Sverige, närmaste är den i Berlin: http://www.jordanembassy.de/

Jordaniens konsulat i Sverige

Har ingen hemsida men finns på adressen

Brunnsgatan 21 B
111 38 Stockholm
Tel: 08 – 24 20 33

Visum Kazakstan

Som svensk medborgare behöver du visum till Kazakstan för att få resa in i landet.

Olika typer av visum till Kazakstan

Som svensk kan du få tre olika visum:

  • Enkelt turistvisum som gäller för en 30-dagarsvistelse
  • Dubbelt  turistvisum som gäller i 60 dagar men max 30 dagar per vistelse.
  • Enkelt affärsvisum som gäller för en 30-dagarsvistelse

Du kan även söka ett längre affärsvisum som gäller i upp till ett år.

Var du skaffar visum till Kazakstan

Det går att söka visum till Kazakstan på deras ambassad i London, antingen per post eller besök.

Vad du behöver ha med dig

När du söker om visum måste du bifoga:

  • Ett brev där du anhåller om att få visum. I brevet ska syftet med din resa framgå samt dina kontakter i Kazakstan, när du tänkt resa och vilka platser du tänkt besöka i landet.
  • En ifylld ansökningsblankett
  • Ett pass med minst än ledig sida. Passet måste vara giltigt minst sex månader efter att det eventuella visumet gått ut.
  • Ett passfoto, fastsatt på ansökningsblanketten.
  • Kredit- eller kontokort så att du kan betala ansökan. Ambassaden tar inte emot kontanter.
  • Övriga dokument som gäller för den typ av visum du söker, se ambassadens webbplats.

Så lång tid tar det att få Kazakstanst visum

Enligt Kazakstans ambassad i London är handläggningstiden för ett visum till Kazakstan fem dagar. Tänk på det när du planerar din resa till London.

Vid vistelse längre än fem dagar

Om du tänkt stanna längre än fem dagar i Kazakstan behöver du registrera dig hos myndigheterna. Du kan få hjälp av hotellpersonalen med att registrera dig. Om du missar att registrera dig kan du få böter.

Vid vistelse längre än en månad

Om du har ett affärsvisum och tänkt stanna längre än en månad i Kazakstan behöver du visa att du inte har HIV. Det gör du genom att HIV-testa dig i staden Almaty.

Särskilda områden i Kazakstan

Även om du har Kazakstanskt visum finns det områden som du inte får resa till utan speciellt tillstånd. Exempel på sådana områden är närheten av gränsen till Kina och närheten av militära objekt.  Andra områden är:

  • Byn Gvardejskij
  • Byn Rossavel
  • Järnvägsstationen i Kultshabashy i regionen Chambyl Oblast
  • Bokejordadistriktet i Väst-Kazakstans Oblast
  • Changalydistriktet i  Väst-Kazakstans Oblast
  • Staden Priozersk i Karaganda Oblast
  • Byn Gulshad i Karaganda Oblast
  • Baykonurdistriktet i Kyzylorda Oblast
  • Karmakshydistriktet i Kyzylorda Oblast
  • Kazaklydistriktet i Kyzylorda Oblast

Vid inresa

Om du fått visum till Kazakstan måste du vid inresa tulldeklarera alla värdesaker du har med dig. Blanketten du då fyller i ska du visa upp när du reser ut ur landet igen. Om du missar att göra det får kan du dömas till böter.

Länk till Sveriges ambassad i Kazakstan:

http://www.regeringen.se/sb/d/5614/l/sv/pd/5614/e/3598

Länk till Kazakstans ambassad:

Kazakstan har ingen ambassad i Sverige, istället får man vända sig till deras ambassad i London: http://www.kazembassy.org.uk

Visum Nepal

Som svensk medborgare behöver du ha visum för att resa till Nepal.

Du kan ansöka om 15-, 30- eller 90-dagars visum.

Hur ansöker man?

Du kan välja att antingen ansöka om visum innan du reser eller göra det på plats.

Ansöka innan du reser

Du ansöker om nepalesiskt visum genom att skicka in följande till Nepals Generalkonsulat i Stockholm:

Kostnaden för visumet är olika beroende på vilket visum du vill ha. För närvarande gäller följande priser:

  • 15 dagars visum kostar 400 kronor
  • 30 dagars visum kostar 490 kronor
  • 90 dagars visum kostar 850 kronor

Du betalar visumet genom att sätta in pengar på plusgiro 1 12 34-2. Kontohavare: Nepals Generalkonsulat.

Handläggningstiden brukar vara två till tre veckor.

Visumets giltighetstid är sex månader från att det utfärdats.

Du kan ringa Nepals konsulat om du har frågor på telefon:  +46 (0)8  611 90 32.

Ansöka på plats

Det går även att ansöka om visum på plats när du anländer på Kathmandus flygplats.

Det du behöver ha med dig för att ansöka om visum till Nepal på plats är:

  • Pass giltigt längre än 6 månader
  • Nytaget passfoto
  • Avgiften i kontanter i amerikanska dollar

På flygplatsen i Kathmandu gäller följande avgifter för de olika visumen:

  • 15 dagars visum kostar 25 USD
  • 30 dagars visum kostar 40 USD
  • 90 dagars visum kostar 100 USD

Förutom att kön är väldigt lång till visumdisken är det inte jobbigt att skaffa visum på plats.

Länk till Sveriges konsulat i Nepal:

http://www.regeringen.se/sb/d/3696/a/21022/l/sv/pd/3696

Länk till Nepals ambassad i Sverige:

http://www.nepalsgeneralkonsulat.se/