Visum Egypten

För att resa till Egypten behöver du som svensk medborgare ha visum. Ett egyptiskt visum kan du få på Egyptiska ambassaden i Stockholm innan resan eller på flygplatsen när du anländer.

Egyptiskt Visum vid Charterresa

Om du reser med charterresa till Egypten ingår ofta avgiften för visum i biljettpriset. Du får en blankett att fylla i på planet och en stämpel i passet när du kommer fram.

Egyptiskt visum till vissa orter

Om du ska resa direkt till någon av följande turistorter behöver du inte ha visum. Du får stanna i två veckor på orten utan visum.

  • Sharm El Sheikh
  • Dahab
  • Nuweiba
  • Taba

Hur ansöker man?

Om du vill att din ankomst till Egypten ska gå smidigare kan det vara bra att fixa Egyptiskt visum redan innan du åker. Det gör du på Egyptiska ambassaden i Stockholm.  Det du behöver ha med dig är:

  • En ifylld ansökningsblankett. Målsmans underskrift krävs för minderåriga.
  • Foto som uppfyller kraven på passfoto
  • Pass giltigt sex månader efter att visumet gått ut.
  • Ett förfrankerat rekommenderat kuvert adresserat till dig
  • Avgiften på 120 kronor.

Att få visum brukar ta minst en vecka så se till att vara ute i god tid.

Hur länge kan man stanna?

På ett turistvisum kan du stanna upp till fyra veckor. Du kan förlänga det på plats. Förlänger ditt visum gör du antingen i turistorten Hurghada eller i Kairo. Passmyndigheten i Kairo ligger i myndighetsbyggnaden Mogamma. Fråga en egyptier och dom vet hur du ska ta dig dit.

Arbetsvisum i Egypten

Med turistvisum får du inte arbeta i Egypten. För att få arbeta i Egypten behövs ett arbetsvisum. Din arbetsgivare måste ansöka om det åt dig.

Länk till Sveriges ambassad i Egypten:

http://www.swedenabroad.com/Page____80128.aspx

Länk till Egyptens ambassad i Sverige:

http://www.egyptembassy.se/

Dubbla medborgarskap

Om du har både svenskt och egyptiskt medborgarskap och väljer att resa in i Egypten med ditt egyptiska pass kommer du av de lokala myndigheterna att betraktas som en egyptisk medborgare. Dina möjligheter att få hjälp av svenska myndigheter på plats kommer då att vara begränsad.

Inresa via Israel

På grund av den speciella situationen i mellanöstern gäller särskilda regler för personer som reser via Israel. Det går att resa in i Egypten via Israel. Ens vistelse blir då begränsad till två veckor och söder om Sinai. Det går alltså inte att resa upp till Kairo. Om ni planerar en längre resa i Egypten behöver ni först besöka Egyptiska konsulatet i Eilat innan ni reser.

Fyra veckor, går att förlänga på plats.

Mogamma Passmyndigheten i Kairo, förlänger man visumet. Finns även ett kontor i Hurghada.

Visum Gambia

För medborgare i Europeiska Unionen eller brittiska samväldet behövs inget visum för att resa till Gambia. Kommer du från ett sådant land får du stanna upp till 90 dagar som turist eller på affärsresa utan att ha visum.

Om du vill stanna längre än 90 dagar i Gambia måste du ansöka om visum. Det ska göras på plats i Gambia i samband med att de 90 dagarna tar slut.

Om visum till Gambia:

Behövs det?

Nej, det behövs inte visum till Gambia om du inte ska stanna mer än 90 dagar.

Hur länge kan man stanna?

Du kan stanna i 90 dagar utan visum.

Vad gör man om man vill stanna längre?

Om du vill stanna längre än 90 dagar måste du bege dig till immigrationsmyndigheten i Banjul. De kan bevilja dig visum för längre tid. Sen kommer du att behöva besöka Banjul var 28e dag och få en ny stämpel i passet.

Sveriges konsulat i Banjul:

http://www.sweden.gov.se/sb/d/3696/a/21237/l/sv/pd/3696

Gambias Konsulat i Sverige

De har ingen hemsida men adressen är:

Gambias Generalkonsulat
Svärdvägen 3 A
182 33 DANDERYD

Telefon: 08-32 45 20

Visum Ghana

Som svensk medborgare måste du ha visum när du besöker Ghana. Det ansöker du om via Ghanas ambassad i Danmark. Ett visum till Ghana räcker i 30 dagar.

Du behöver ha med dig ett intyg på vaccination mot gula febern. Annars finns det risk för att du blir nekad inträde.

Om du vill stanna längre i landet måste du förlänga visumet på plats.

Att vistas i landet längre än visumet tillåter är ett alvarligt brott i Ghana. Du kan få böter och i värsta fall fängelse. Eftersom fängelser i Ghana inte är särskilt trevliga rekommenderas starkt att du inte tänjer på gränserna för landets gästfrihet.

Hur ansöker man?

Du ansöker om visum till Ghana i förväg via Ghanas ambassad i Köpenhamn.

Hur länge kan man stanna?

Du får stanna 30 dagar på ett turistvisum. Det kan även gå att förlänga på plats.

Vad gör man om man vill stanna längre?

Om du vill stanna längre än 30 dagar i Ghana behöver du förlänga ditt visum på plats. Det gör du enklast på The Immigration Office i Accra. Där fyller du i en blankett och lämnar det tillsammans med ditt pass och passfoton. Sen hämtar du det några dagar senare. Även om de ibland kan vara snabba måste du räkna med att det kan ta upp emot fem dagar att få visumet färdigt. Ett tips kan därför vara att planera en veckas vistelse i Accra i slutet av dina 30 dagar. Ytterligare ett tips är att ta med sig bra passfoton. När du ansöker om förlängning måste du lämna in ett passfoto vilket kan vara svårt att ordna i Ghana. Butiker som tar godkända passfoton är tyvärr inte vanliga.

Länk till svenska konsulatet i Accra

http://www.swedenabroad.com/Consulates____32650.aspx

Länk till Ghanas ambassad i Sverige:

Ghana har ingen ambassad i Sverige. Istället hänvisas alla frågor till Ghanas ambassad i Danmark: http://www.ghanaembassy.dk/

Visum Kap Verde

För att få resa till Kap Verde behöver du som svensk medborgare ha visum.

Om du är brittisk medborgare kan du ordna visum på flygplatsen när du kommer fram. Som svensk behöver du dock skaffa det innan du reser. Även om du är brittisk medborgare rekommenderas att skaffa visum till Kap Verde innan du reser dit då det kan ta tid att ordna det på plats.

Visum till Kap Verde skaffar du via något av Kap Verdes konsulat i Sverige.

Det du behöver för att få visum:

  • Pass giltigt sex månader efter du rest hem
  • Kopia på returbiljetter
  • Två stycken passfoton
  • Ifylld ansökningsblankett

Att skaffa visum kostar 500 kronor plus eventuella porton. Enklaste sättet är att ta kontakt med en konsul personligen, se kontaktuppgifter nedan, för att få hjälp.

Du kan stanna max 90 dagar med ett turistvisum till Kap Verde.

Länk till Sveriges konsulat i Kap Verde:

http://www.sweden.gov.se/sb/d/3696/a/21122/l/sv/pd/3696

Närmaste svenska ambassaden är ambassaden i Portugal:

http://www.sweden.gov.se/sb/d/3696/l/sv/pd/3696/e/3544

Kap Verdes konsulat i Sverige

Kap verde har ingen ambassad i Sverige men däremot två konsulat. Ett i Göteborg och ett i Stockholm. Kontaktuppgifter är:

Kap Verdes Konsulat i Stockholm

Konsul Miguel Pinto
Tellusvägen 16
135 47 Tyresö
Sverige

Tel: +46 (0)70 541 09 47
E-post: consuladocvsth@gmail.com

Kap Verdes Konsulat i Göteborg
Konsul Francisco Rodrigues
Andra Långgatan 49
413 27 Göteborg
Sverige

Tel: +46 (0)31 42 38 73
Mobil: +46 (0)70 712 29 26
E-post: franciscodepaularodriques@hotmail.com

Visum Kenya

Som svensk medborgare behöver du ha visum för att resa till Kenya. Det samma gäller alla medborgare i EU.

Om visum:

Som svensk medborgare måste du ha kenyanskt visum för att få resa in i landet.

Hur ansöker man?

Du kan antingen ansöka visum på plats när du anländer eller via Kenyas ambassad i Stockholm innan resan.

Ansöka om visum på plats

Det går att söka visum när du anländer till Kenya. Du måste då anlända via någon av följande gränsövergångar:

  • Flygplatsen i Nairobi
  • Flygplatsen i Mombasa
  • Flygplatsen  Dar es Salaam
  • Flygplatsen i Zanzibar
  • Flygplatsen vid Kilimanjaaro
  • Gränsövergången till Tanzania i Namanga

Det du behöver ha med dig för att skaffa visum på plats är:

  • Pass giltigt längre än 6 månader från att du lämnat landet
  • Avgiften på 50 dollar kontant
  • Kopia på returbiljett

Även om det kan vara en lång kö brukar det gå snabbt att ordna visum på plats i Kenya.

Ansöka om visum innan du reser

Om du vill ordna visum innan du reser måste du göra det via Kenyas ambassad i Stockholm.

Du behöver då fylla i en blankett, lämna ditt pass tillsammans med två passfoton. Att ordna visum innan du åker är dyrare och kostar 500 SEK.

I valet mellan visum på plats eller innan du åker

Eftersom det går snabbt att skaffa visum på flygplatserna i Kenya, det är billigare och du inte behöver ha med dig passfoto rekommenderar vi att du ansöker om visum på plats. Till skillnad från andra länder är visumhandläggarna i Kenya snabba vilket innebär att det inte finns någon anledning att ordna det innan du reser.

Se dock till att ha med dig jämna pengar. Då slipper du bli lurad på växeln.

Hur länge kan man stanna?

Med ett turistvisum kan du stanna i Kenya upp till tre månader. Du kan förlänga det ytterligare tre månader när du väl är i Kenya. Det gör du på immigrationsmyndigheten vid någon av följande städer:

  • Nairobi
  • Mombasa
  • Kisumu
  • Lamu
  • Malindi

Det längsta du kan stanna i landet på turistvisum är alltså sex månader.  Att förlänga sitt visum kostar ca 200 kronor. Förutom kontanter behöver du även ha med dig två passfoton.

Obs, se till att ansöka om förlängning innan ditt visum går ut. Om du inte gör det finns risken att du får sitta i häkte över natten.

Länk till Sveriges ambassad i Kenya:

http://www.swedenabroad.com/Start____7818.aspx

Kenyas ambassad i Sverige:

Adressen till Kenyas ambassad i Sverige är

Kenyas ambassad
Birger Jarlsgatan 37
111 45 Stockholm

Tel: +46 (0)8 10 61 85

Visum Tanzania

Som svensk medborgare behöver du ha visum till Tanzania för att få resa in i landet.

Ett visum till Tanzania gäller även till ögruppen Zanzibar.

Hur ansöker man?

Du kan ansöka om visum när du anländer till Tanzania eller i förväg via Tanzanias ambassad i Stockholm.

Ansöka om visum till Tanzania i förväg

Om du ska ansöka om visum till Tanzania innan du reser dit gör du det via Tanzanias ambassad i Stockholm. De du behöver skicka till dem är:

  • Ditt pass, giltigt minst sex månader efter hemresedatum från Tanzania
  • Ifylld blankett, som du hittar på Tanzanias ambassads hemsida
  • Ett nytaget passfoto
  • Kopia på utförd betalning. Du måste sätta in pengar på deras kontonummer eller plusgironummer. Avgiften är för närvarande på 500 kronor. Alternativt tar du med dig kontanter till ambassaden, de tar inte emot kort eller check.
  • Förfrankerat returkuvert adresserat till dig

Mer information och blanketter hittar du på Tanzanias ambassads hemsida: http://www.tanemb.se//index.php?option=com_content&task=view&id=22&Itemid=41#visaapplication

Om du söker annan typ av visum än turistvisum, till exempel affärsvisum eller studentvisum, måste du dessutom bifoga handlingar som krävs för att få ett sådant visum. Ofta ett brev från din handelspartner i Tanzania eller intyg från skolan du ska läsa på.

Visat gäller sedan i tre månader. Handläggningstiden är ungefär tre dagar.

Ansöka om visum till Tanzania på plats

Du kan ansöka om visum när du anländer till Tanzania. Det går att göra vid:

  • Kilimanjaro International Airport, Arusha/Kilimanjaro
  • Julius Nyerere International Airport, Dar es Salaam
  • Zanzibar International Airport, Zanzibar
  • Gränsövergången mellan Kenya och Tanzania i Namanga

På plats kostar ett visum till Tanzania 50 USD.

Hur länge kan man stanna?

Med ett turistvisum till Tanzania kan du stanna i upp till tre månader.

Länk till Sveriges ambassad i Tanzania:

http://www.swedenabroad.com/Start____10723.aspx

Länk till Tanzanias ambassad i Sverige:

http://www.tanemb.se/