Visum Kina

Att söka visum till Kina är numera en ganska omfattande procedur, om man åker som turist. Förutom ansökningsblankett, foto och pass, behöver man även bifoga personbevis, resplan, kopia på hotellbokning samt kopia på flygbokning.

Känner man någon som bor i Kina kan man istället söka besöksvisum och då blir det lite enklare. Då räcker det med blankett, foto, pass samt en inbjudan från den personen man ska besöka.

Affärsvisum kräver en inbjudan från företaget du ska besöka i Kina. Inbjudan måste vara skriven på företagets brevpapper och ha stämpel och underskrift.

För mer information och instruktioner för hur man ansöker om visum, var god klicka på knappen nedan:

Sök visum här

Visum Indien

Visum till Indien behövs av alla som ska resa dit. Det finns en mängd olika sorters visum beroende på vad man ska göra där. Vanligast är förstås turistvisum.

För att söka turistvisum behöver man fylla i en elektronisk ansökningsblankett på internet. Därefter skriver man ut och signerar den, och skickar in tillsammans med ett foto och sitt pass. Har man utländskt pass (ej svenskt) behöver man även fylla i en extrablankett och bifoga.

För affärsvisum behöver man förutom det som nämnts ovan även inbjudan både från det indiska företaget man ska besöka, och det svenska företaget man jobbar åt.

Mer information om olika visumtyper, och instruktioner hur man gör för att ansöka om visum till Indien, kan du få genom att klicka på knappen nedan.

Sök visum här

Visum Thailand

Visum till Thailand behövs inte för de allra flesta resenärer, då man får stanna i upp till 30 dagar i landet utan visum. Vill man stanna längre än 30 dagar så behöver man dock ordna med visum innan man reser iväg.

För turistvisum behöver man fylla i en ansökningsblankett och skicka in. Man behöver bifoga två foton, sitt pass samt en kopia på passet. Man behöver även kopia på flygbiljetter eller bokningsbekräftelse.

Det finns även visum för den som vill stanna länge i Thailand. Med ett så kallat ”Non-immigrant O-A”-visum kan man stanna ett helt år i Thailand. Det är dock lite mer komplicerat att söka ett sådant och man behöver ha pengar på banken bland annat.

För mer information om de olika visumtyperna, var god klicka på knappen nedan.

Sök visum här

Visum Ryssland

Visum till Ryssland behövs för alla typer av resor dit (förutom mellanlandningar då man ej lämnar transitområdet på flygplatsen).

Hur man gör när man söker om visum till Ryssland beror på vilken typ av visum man söker. Det vanligaste är turistvisum, och för att få det behöver man fylla i en ansökningsblankett. Man behöver även ha ett foto och ett försäkringsintyg. Utöver det krävs även en turistvoucher som man måste ordna via hotellet man ska bo på i Ryssland.

För turistvisum måste man boka och betala alla hotellnätter i förväg, innan man söker visumet. Man kan få visum för maximalt den tiden man bokat hotell (men max 14 dagar).

För andra typer av visum och mer information angående ansökningsproceduren, var vänlig klicka på knappen nedan för att läsa mer.

Sök visum här

Visum Vietnam

Visum till Vietnam behövs bara om man tänkt stanna mer än 15 dagar i landet (gäller om man har svenskt pass) och man dessutom har en utresebiljett som styrker det. Ska man stanna mer än 15 dagar, eller saknar utresebiljett, måste man ha visum.

För att söka visum till Vietnam behöver man fylla i en ansökningsblankett och skicka in den tillsammans med sitt pass och ett foto.

Sök visum här

Visum Kuba

Ett visum till Kuba gäller för vistelse i max 30 dagar. Vill man stanna längre än 30 dagar måste man förlänga visumet på plats på Kuba. Ofta kan större hotell eller resebyråer hjälpa till med detta. Man kan förlänga med ytterligare 30 dagar för totalt 60 dagar i sträck.

För att ansöka om visum till Kuba behöver man fylla i en ansökningsblankett och skicka in den tillsammans med en kopia på flygbiljetten samt passet.

Flygbiljetten måste vara en tur- och returbiljett, det måste alltså framgå när man lämnar Kuba.

Sök visum här

Visum Mongoliet

Visum till Mongoliet behövs för både turistresor och affärsresor. Ansökningsproceduren är ganska okomplicerad. Det som behövs är i regel en ifylld ansökningsblankett, ett foto samt passet. Visum brukar beviljas för upp till 30 dagar. Behöver man stanna längre i Mongoliet så behöver man bifoga en särskild inbjudan med ansökan.

Om man söker transitvisum behöver man även bifoga kopia på flygbiljetten till tredje land.

Sök visum här

Visum Australien

För att få resa till Australien måste man som svensk medborgare ha visum. Australien har flera olika typer av visum beroende på vem du är och vad du ska göra i landet. I Europa hanteras alla visumfrågor av Australiska ambassaden i Berlin. Lyckligtvis har Australien fina internettjänster som gör att du slipper åka till Tyskland, du kan göra allt smidigt via nätet istället. Det går även att ansöka på svenska, klicka på knappen nedan.

[php snippet=2]

Olika typer av visum

Australien har flera olika typer av visum. Några exempel:

eVisitor heter det man söker via länken ovan. Ett sådant visum gäller i ett år, och max 3 måander i taget. eVisitor gäller för både turism och affärsresor. Man får dock inte studera eller arbeta (ta anställning) med ett sådant visum. Visumet måste sökas utanför Australien innan man reser iväg.

Studentvisum, som låter dig stanna tiden du studerar i landet.

Tillfälligt arbetsvisum (Working Holiday Visa), ett visum som ger en tillåtelse att stanna och arbeta i landet upp till 12 månader. Personer som fyllt 31 år kan inte få detta visum. Det tillfälliga arbetsvisumet ges bara till personer ifrån vissa länder, Sverige är inkluderat bland de länderna.

Är man 31 år eller mer kan man förstås fortfarande få arbetsvisum men det är inte lika enkelt som Working Holiday-visum.

Övrigt

Något som är speciellt med Australien är att de kräver att du skaffar visum innan du reser dit. Du kan alltså inte göra det på flygplatsen när du anländer. Om du missar att göra det kommer de sätta dig på första bästa plan tillbaka till Sverige, även om du skulle ha fått visum om du ansökt om det innan.

Mer information om visum till Australien

Visum Australien

Länk till Sveriges ambassad i Australien:

Sveriges ambassad i Australien ligger i Canberra. Deras adress på nätet är: http://www.swedenabroad.com/Start____21412.aspx

Australiens ambassad i Sverige:

Australiens ambassad i Sverige ligger vid Klarabergsviadukten i Stockholm. Deras adress på nätet är: http://www.sweden.embassy.gov.au/stok/home.html. Australiens ambassad i Sverige svarar inte på frågor om visum, och hanterar alltså heller inga ansökningar. I Europa är det Australiens ambassad i Tyskland som har hand om alla visumfrågor (besök).

Visum Bali

Bali ligger i Indonesien vilket innebär att om du vill ha ett visum till Bali behöver du skaffa ett visum till Indonesien. Att skaffa ett indonesiskt visum är dock enkelt. Om du ska åka som turist till landet kan du få ett på turistvisum till Bali när du kommer fram. Det räcker i 30 dagar, kostar 10-25 USD beroende på om du vill stanna 7-30 dagar. Vill du stanna längre måste du söka turistvisum via Indonesiska ambassaden innan resan. Du kan få turistvisum i upp till 60 dagar.

Om visum:

Behövs det?

Du behöver visum till indonesien för att resa in i Bali. Turistvisum i upp till 30 dagar går att få på flygplatsen när du anländer. Du behöver då ha med dig ett foto och avgiften i kontanter. Det rekommenderas dock att du har ordnat visum till Indonesien innan du anländer då det alltid kan strula på flygplatser.

Hur ansöker man?

Att få ett turistvisum till Bali kostar 350 kronor och går att få på 24 timmar. På indonesiska ambassadens hemsida står det vad du behöver göra för att få visum till Bali. Vad du behöver lämna in på ambassaden är:

  • Ett pass som räcker mer än sex månader efter planerad ankomst till Bali.
  • En ifylld blankett du hittar på deras hemsida: http://www.indonesiskaambassaden.se/page1081165.aspx
  • Ett nytaget foto av dig själv.
  • Kopia på flygbiljetterna dit och hem.
  • Kvitto på att du betalt avgiften för visat (vilket görs genom att sätta in pengar på deras bankgiro: 5463-1320, glöm inte att ange ditt namn när du betalar).
  • Ett frankerat kuvert med din adress, så de kan skicka dig visumet till Bali.

När du fått ett visum till Bali måste det användas inom 90 dagar, sen slutar det att gälla.

Hur länge kan man stanna?

Med ett turistvisum kan du stanna upp till 60 dagar om du ansökt om det innan resan. Indonesien har även andra typer av visum. Dels affärsvisum och journalistvisum. Processen är likadan som för turistvisum och man får inte stanna längre. Enda skillnaden är att visumet ger dig rätt att göra affärer respektive jobba med journalistik i landet. En annan skillnad är att du måste ha rekommendationsbrev från ett Indonesiskt företag respektive bevis för att du jobbar för en tidning.

Om du vill stanna längre än 60 dagar måste du skaffa ett nytt visum. Det görs enklast genom att lämna landet och återvända efter 24 timmar. Du har då möjlighet att få fler dagar. Ett utmärkt tillfälle att ta en weekendresa till något land i närheten med andra ord.

Länk till Sveriges ambassad i det landet:

Sverige har ett konsulat i Denpasar på Bali. http://www.swedenabroad.com/Consulates____31269.aspx#31265

Länk till landets ambassad i Sverige:

http://www.indonesiskaambassaden.se

Visum Brasilien

Är man svensk medborgare med ett svenskt pass behöver man inget visum till Brasilien om man åker som turist. Man får stanna i Brasilien upp till 90 dagar utan visum. Vill man stanna i ytterligare 90 dagar går det att förlänga på plats.

Vid inträde till Brasilien behöver du som turist ha med dig:

  • Svenskt pass som är giltigt minst 180 dagar till.
  • Returbiljetten
  • Bevis på hotellbokningar och/eller bevis på att du har tillräckligt med finansiella medel för att överleva under din vistelse i landet. Till exempel resecheckar eller kreditkort.

Som turist i Brasilien får du även delta i sportevenemang, gå på konferens och mässor. Det viktiga är dock att du inte får betalt för att göra det. Du får inte arbeta i landet. Om du vill arbeta i Brasilien behöver du ha ett visum för det.

Arbetsvisum i Brasilien

För att få arbeta i Brasilien krävs ett arbetsvisum. Arbetsvisum utfärdas av Brasilianska ambassaden i Stockholm. Du kan endast få arbetsvisum i Brasilien om du har vissa typer av jobb. Bland annat anställd av brasilianska staten, tekniska yrken Brasilien anser sig behöva, som sjöman på båtar som trafikerar Brasilien, som praktikant på ett företag, som lärare i utländska språk mfl. För att se om ditt yrke ger dig rätt till arbetsvisum behöver du kontakta brasilianska ambassaden.

När du ansöker om arbetsvisum behöver du följande:

  • Pass giltigt minst sex månader
  • Ifylld blankett
  • Ett färgfoto som uppfyller passkraven
  • Fläckfritt utdrag från polisens belastningsregister för utlandsändamål.
  • Personbevis, på engelska, i original, underskriven av skatteverket.

När du väl fått ditt arbetsvisum och åkt till Brasilien måste du registrera dig hos polisen där. Då behöver du ha med dig samtliga dokument en gång till.

Länk till Sveriges ambassad i Brasilien:

http://www.swedenabroad.com/Start____11277.aspx

Länk till landets ambassad i Sverige:

http://www.brazilianembassy.se/english/defaultV2.asp

Hur är det för andra länder

Sverige har ett bra samarbete med Brasilien. Den förste svensken att besöka Brasilien, Daniel Solander, en av Carl von Linnés lärjungar, besökte landet redan 1768. Sen dess har förbindelserna mellan Sverige och Brasilien varit goda. Svenska företag, bland annat Ericsson, har investerat stort i landet. Brasilien var också en av Sveriges viktigaste handelspartners under andra världskriget, då resten av världen i princip var stängd för handel. De goda relationerna med Brasilien har gjort att Svenskar inte behöver ha visum för att resa till Brasilien.

Det samma gäller för medborgare från de flesta sydamerikanska och europeiska länderna. Kommer du från ett nordiskt land behöver du alltså inte ha visum.

Det finns dock undantag. Medborgare från Cypern, Estland, Lettland, Litauen, Tjeckien, Slovakien och Malta behöver ha visum för att resa till Brasilien.